​Predsjednici Skupštine i Opštine Kotor biće izabrani najvjerovatnije do sredine naredne sedmice

Vlast u Kotoru vršiće Demokrate, savez “Za budućnost Kotora” i Građanski pokret URA, koje su postigle postizborni dogovor

19230 pregleda 76 reakcija 15 komentar(a)
Stari-novi gradonačelnik: Jokić, Foto: Boris Pejović
Stari-novi gradonačelnik: Jokić, Foto: Boris Pejović

​Predsjednici Skupštine i Opštine Kotor biće izabrani najvjerovatnije do sredine naredne sedmice. Za gradonačelnika biće predložen njen bivši čelnik, odbornik Demokrata Vladimir Jokić, dok je za poziciju šefa lokalnog parlamenta kandidat Dejan Vukšić sa liste “Za bolji Kotor”, potvrđeno je “Vijestima”.

Na konstitutivnoj sjednici SO Kotor koja je održana u utorak, odbornicima su verifikovani mandati, dok izbor predsjednika Skupštine opštine odložen. “Vijestima” je nezvanično objašnjeno da je postizborni dogovor finalizovan noć uoči sjednice, pa nijesu stigli da spreme predloge odluka, a takođe jedan od odbornika nije mogao prisustvovati sjednici.

Vlast u Kotoru vršiće Demokrate, savez “Za budućnost Kotora” i Građanski pokret URA, koje su postigle postizborni dogovor.

Predstavnici koalicije, prema informacijama “Vijesti”, sinoć je trebalo da razgovaraju o tehničkim detaljima Sporazuma koji su postigli.

Odbornik Demokrata Vladimir Jokić kazao je “Vijestima” da je, kao što su saopštili i na konstitutivnoj sjednici 20. oktobra, koalicioni dogovor o formiranju vlasti u Kotoru postignut.

“Nema više nikakvih prepreka za uspostavljanje vlasti u skladu sa izraženom voljom građana Kotora. Ostali su samo tehnički detalji o kojima ne bih opterećivao javnost. Ono što je sasvim sigurno jeste da ćemo najkasnije do sredine naredne nedjelje imati izabranog i predsjednika Skupštine i predsjednika opštine i da ćemo ono što je bila volja građana sprovesti u djelo”, rekao je Jokić.

Kandidat za predsjednika SO Kotor Dejan Vukšić iz koalicije “Za budućnost Kotora”, kazao je “Vijestima” da potpuna saglasnost oko formiranja buduće vlasti u Kotoru, koju su postigli sa Demokratama i GP URA, podrazumijeva da je pripremljen tekst principa zajedničkog djelovanja, kao i koalicioni sporazum koji pored ostalog predviđa i raspodjelu političkih funkcija.

“Dokumenti će biti potpisani u narednih dan-dva, nakon čega će biti zakazan nastavak prve sjednice novoizabranog skupštinskog saziva Opštine Kotor gdje će biti izabran predsjednik Skupštine, a nakon toga sazvana drugu sjednicu skupštinskog saziva u roku od tri dana gdje će biti izabran i predsjednik opštine”, kazao je Vukšić.

Na lokalnim izborima 30. avgusta Demokratska partija socijalista je osvojila 12 mandata, Demokratska Crna Gora devet, lista “Za budućnost Kotora” sedam, URA, Socijalisti Crne Gore, Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate i Liberalna partija po jedan mandat.

Bonus video: