"Ne damo Crnu Goru": Popis nije identitetsko bojno polje, već regularni društveni i statistički postupak

"Nastojanje da se ova administrativna radnja prikaze kao identitetski rat - unižava crnogorsku državu i autoritet njenih institucija"

12263 pregleda 25 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Povodom nezvanične javne rasprave koja se vodi u vezi planiranog popisa stanovništva u Crnoj Gori sljedeće 2021. godine pozivamo sve društvene i političke činioce da ovu temu sačuvamo od bilo kakvog politikanstva, saopštio je Upravni odbor nevladine organizacije "Ne damo Crnu Goru", na svom facebook profilu.

"Nastojanje da se ova administrativna radnja prikaze kao identiteski rat - unižava crnogorsku državu i autoritet njenih institucija. Istorijski, popisi stanovništva u Crnoj Gori su održavani od 1909. godine u Knjaževini Crnoj Gori, preko Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, SRJ zaključno sa poslednjim u Republici Crnoj Gori 2011. godine sa manje više sličnim vremenskim razmakom", pojašnjavaju oni.

Kako dodaju, popis stanovništva, "uprkos vapajima lokalnih predvodnika ”klijentelističkog patriotizma”, kao i porukama iz okruženja, nije i ne može biti identitetsko bojno polje, već regularni društveni i statistički postupak".

Oni su kazali da se ne mogu oteti utisku da paniku u vezi ove teme upravo nameću medijski agitatori odlazeće vlasti kako bi, kako tvrde, u javnosti diskreditovali sposobnost buduće vlade da obavi standardni i uobičajenu državni postupak.

"Tužno izgledaju navodni argumenti da je ”neinformisanost građana” prepreka za obavljanje rutinske operacije skupljanja podataka, svojstvene svim civilizovanim i demokratskim društvima. Ili su građani, po njima, ”dovoljno” informisani samo u uslovima jednoumlja i jedne vremenski dugotrajne diktature?", pitaju se u ovoj NVO.

Oni su kazali da se popis stanovništva se sprovodi po tačno utvrđenim zakonima jedne države uz zaštitu ličnih podataka i uz slobodu izjašnjavanja građana po svim pitanjima.

"To je već i naglašeno u Članu 18 bivšeg Zakona o popisu stanovništva Republike Crne Gore iz 2010. godine. Taj član saglasno i sa Zakonom o statistici i statističkom sistemu Crne Gore ukazuje da se popis zasniva na načelima: relevantnosti, nepristrasnosti, pouzdanosti, transparentnosti, blagovremenosti, profesionalne nezavisnosti, racionalnosti, konzistentnosti, javnosti, statističke povjerljivosti i upotrebe ličnih podataka isključivo za statističke svrhe", kaže se u sapštenju.

Kako pojašnjavaju, statističke analize bi takođe ukazale na demografske promjene u prilivu i odlivu građana kako iz same države, tako i regiona u okviru iste.

"Zakon o popisu stanovništva u 2021. godini će, nadamo se, biti donijet blagovremeno na nekoj od budućih sjednica Skupštine Crne Gore. Takav zakon bi trebao da sadrži formulacije i rješenja koja će biti u skladu sa prethodnim iskustvima u popisu stanovništva u Crnoj Gori, kao i sa iskustvom zemalja EU i drugih demokratskih država u svijetu", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da ne vide nijedan objektivni razlog da se predstojeći popis modifikuje ili odlaže, "kao što ne vidimo potrebu da mu političari bilo kog nacionalnog identiteta pridaju značenje koje popis nema niti smije imati".

"Ukoliko buduća Vlada procijeni da joj treba stručna pomoć po ovom pitanju smatramo je u ovu svrhu moguće angažovati i neku od priznatih međunarodnih agencija za statistiku", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: