Radulović razgovarao sa Krivokapićem: Spreman sam za vladu, ali na tome ne insistiram

Radulović kaže da je razgovarao sa mandatarom, da mu je sugerisao da treba da ima poseban senzibilitet prema liderima DF-a... i da mišljenja ambasadora ne treba da budu primarna, jer su rješenja za Crnu Goru u Crnoj Gori

91671 pregleda 699 reakcija 197 komentar(a)
Kandidovao sam se tamo gdje mislim da mogu najviše da doprinesem: Radulović, Foto: Savo Prelević
Kandidovao sam se tamo gdje mislim da mogu najviše da doprinesem: Radulović, Foto: Savo Prelević

Poslanik i visoki funkcioner Pokreta za promjene Branko Radulović sastao se sa mandatarom za sastav nove Vlade Zdravkom Krivokapićem i saopštio mu da je spreman da bude dio nove reformske izvršne vlasti, ali da na tome ne insistira, saznaju “Vijesti“.

Radulović je na sastanku kazao i da će podržati svaku vladu bez DPS-a i da njenom radu može da doprinese i iz skupštinskih klupa.

Poslanik PzP-a je za “Vijesti“ potvrdio da se sastao sa Krivokapićem sa kojim je dugogodišnji kolega sa Univerziteta Crne Gore.

“Sreli smo se i razgovarali duže od sat vremena. Razgovarali smo o programskim temama, prije svega o radu vlade koju vidim kao reformsku, kao i o tome na koji način vidim resor nauke. Kandidovao sam se tamo gdje mislim da mogu najviše da doprinesem“, kazao je Radulović za “Vijesti“.

Radulović je tražio resor nauke, dok, kako je ranije objavljeno, PzP traži i resor prosvjete i potpredsjedničko mjesto u čijem je domenu borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da to može biti i formalno resor bez portfelja, što bi pripalo lideru partije Nebojši Medojeviću.

Prema informacijama “Vijesti”, zasada ne postoji spremnost mandatara da Medojeviću povjeri to mjesto.

Radulović je kazao da je sa mandatarom razgovarao i o nizu tema kao što su konsolidacija budžeta, javne finansije, zdravstveni sistem, revizija, minimalna plata...

“Po meni su personalna rješenja manje bitna, ja ću, i ako ne budem dio nove vlade, sve što je dobro pohvaliti, sve što smatram negativnim ću predočiti. Smatram da treba postići što je moguće širi konsenzus, a da Krivokapić treba da prema svojim ustavnim ovlašćenjima odluči i uputi predlog partijama“, rekao je on.

Radulović je podsjetio da je PzP saopštio da će podržati svaku vladu u kojoj nema DPS-a i da smatra da za četiri godine ona može značajno da unaprijedi Crnu Goru, da je najveća odgovornost na mandataru i da je on izrazio očekivanje da će sve biti urađeno u planiranom roku.

“Premijeru sam rekao da smatram da treba da ima poseban senzibilitet prema liderima Demokratskog fronta jer se radi o izranjavanim ljudima sa vizijom, iskustvom i uporištem u biračkom tijelu i da treba da pokuša da ostvari što širi konsenzus. Uostalom, sugerisao sam da mišljenja ambasadora ne treba da budu primarna, a nisu uvijek ni mjerodavna jer mogu da zastupaju i neke parcijalne interese. Rješenja za Crnu Goru su u Crnoj Gori. Ako budem dio vlade, ja ću pomagati koliko budem mogao i svim ostalim resorima. Ako ne, ja ću koristiti skupštinske procedure i raditi sve da parlament postane čvorište političkog i društvenog života“.

Krivokapić je u subotu poručio da razgovori o formiranju nove vlade idu planiranom dinamikom.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

“Moj imperativ u tim razgovorima bio je, jeste i biće primjena izborne volje građana”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

On je rekao i da se nijedna stranka pobjedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistiranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes građana ni države.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je u subotu novinarima kazao da je vlada i do sada trebalo da bude formirana po jednostavnom principu - da svakom pripadne ono što je osvojio na izborima i da svako na ona mjesta koja je dobio postavi svoga koji će odgovarati za politiku koja treba da se realizuje.

Mandić govori ispred Skupštine
Mandić govori ispred Skupštinefoto: Luka Zeković

On je ispred Skupštine, gdje je sa predstavnicima DF-a obilježio pet godina od velikih protesta, rekao da su se borili da konstituišu vladu od onih ljudi koji su dominantno doprinijeli smjeni ovog režima.

Bonus video: