Camaj: Neprihvatljiv predlog CDT, za albanski narod je veoma bitna odrednica nacionalnosti i jezika

"Ukoliko se ne bude znalo koliko manjinskih naroda živi u Crnoj Gori i u kom broju, neće moći ni da ostvaruju svoja osnovna prava, kao i svi drugi građani, čime bi bili diskriminisani", rekao je Camaj

11804 pregleda 296 reakcija 12 komentar(a)
Camaj, Foto: Filip Roganović
Camaj, Foto: Filip Roganović

Za predsjednika Demokratskog saveza Albanaca Nikolu Camaja neprihvatljiv je predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se građani na popisu stanovništva planiranom za narednu godinu ne izjašnjavaju o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti i o jeziku.

Camaj je za Dan kazao da je za albanski narod u Crnoj Gori veoma bitna odrednica nacionalnosti i jezika, te da na osnovu tih podataka manjine obezbjeđuju ostvarivanje osnovnih prava.

"Ukoliko se ne bude znalo koliko manjinskih naroda živi u Crnoj Gori i u kom broju, neće moći ni da ostvaruju svoja osnovna prava, kao i svi drugi građani, čime bi bili diskriminisani", rekao je Camaj.

I predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka smatra da izjašnjavanje o vjeri, naciji i jeziku mora postojati kao opcija. On je poručio i da je najvažnije da se popis realizuje u demokratskoj atmosferi.

"Mi razumijemo predlog CDT-a, posebno stanje u našem društvu u kojem će se taj važan posao odvijati. Ipak, on se mora obaviti. Na svima je nama, a posebno na budućoj vlasti, da čitav taj posao bude obavljen u demokratskom duhu i u najkorektnijoj proceduri", rekao je Đeka za Dan.

Iz Bošnjačke stranke su saopštili da je za njih neprihvatljiv predlog CDT-a.

Oni smatraju da manjinski narod na osnovu podataka sa popisa ostvaruju prava zagarantovana Ustavom i da im to ne može biti uskraćeno. Ističu da se ustavno načelo srazmjerne zastupljenosti ostvaruje upravo na osnovu podataka sa popisa.

Bonus video: