sastanak ministra odbrane i ambasadora slovenije u cg

Bošković: Crna Gora i Slovenija posvećene nastavku aktivnosti na planu jačanja odbrane

Presker je saopštio da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti

1851 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa ambasadorom Republike Slovenije, Gregorom Preskerom i izaslanikom odbrane te zemlje u Crnoj Gori, kapetanom bojnog broda Borisom Geršakom. Ministar je na sastanku istakao da je Republika Slovenija jedna od ključnih savezničkih zemalja Crne Gore, čija su podrška i pomoć od nemjerljivog značaja za razvoj i napredak crnogorske vojske.

Bošković je ukazao na kvalitetnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje koja može poslužiti kao odličan primjer uzajamne podrške i snažnog povjerenja. Zato je ministar istakao potrebu daljeg snaženja regionalne odbrambene saradnje kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama. Bošković je naglasio i da efikasan odgovor na izazove sigurnosti i bezbjednosti zahtijeva unapređivanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i da Crna Gora predano radi na nacionalnom nivou i u saradnji sa saveznicima kako bi zaštitila nacionalne interese.

Ministar je posebnu zahvalnost uputio Ministarstvu odbrane Republike Slovenije na saradnji vojski dvije zemlje u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP), dodajući da je taj vid saradnje od nemjerljivog značaja za Crnu Goru, kao i da stojimo čvrsto pri namjeri za nastavak zajedničkog prisustva u Letoniji.

Presker je saopštio da je Crna Gora nakon sticanja punopravnog članstva u Alijansi, u relativno kratkom periodu, značajno unaprijedila odbrambene sposobnosti i time potvrdila status odgovornog i kredibilnog saveznika. Tokom razgovora kazao je kako očekuje da će Republika Slovenija i Crna Gora u predstojećem periodu nastaviti da razvijaju odbrambenu bilateralnu saradnju, u čemu vidi dvostruke benefite u vidu jačanja nacionalnih odbrambenih sistema i doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog istaknutih težnji obje strane da saradnju u oblasti odbrane dodatno razvijaju i potvrdili spremnost za učešće u svim aktivnostima, kako bilateralnog, tako i multilateralnog karaktera.

Preporučujemo za Vas