ASK upozorava političke subjekte da otvore posebne račune

Kako su naveli, u skladu sa obavještenjem o visini budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje, Opština Ulcinj opredijelila je 15,8 hiljada, a Opština Berane 14,6 hiljada eura
1 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 12.01.2018. 16:17h

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) upozorila je političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje, da to urade u najkraćem roku i tako izbjegnu pokretanje zakonom propisanih postupaka.

Iz Agencije su saopštili da su, kroz redovan nadzor nad primjenom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, obavješteni o otvaranju posebnih žiro računa za finansiranje kampanje za 11 izbornih lista koje učestvuju na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju, zakazanim za 4. februar.

„Dok obaveza otvaranja posebnih žiro računa i obavještavanja Agencije o tome nije ispoštovana za njih osam“, dodaje se u saopštenju.

ASK podsjeća političke subjekte koji učestvuju u kampanji za izbor odbornika u Skupštinama opština Ulcinj i Berane, da su dužni da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova kampanje otvore posebne žiro račune i o tome obavijeste Agenciju, kao i da te račune ne mogu koristiti u druge svrhe.

Podsjećaju i da se sva sredstva namijenjena za finansiranje izborne kampanje uplaćuju na poseban račun, i sva plaćanja troškova izborne kampanje politički subjekti vrše sa tog računa.

„ASK upozorava političke subjekte koji nijesu otvorili posebne žiro račune za finansiranje izborne kampanje da to u najkraćem roku urade i obavijeste Agenciju, i tako izbjegnu pokretanje zakonom propisanih postupaka i mjera“, kaže se u saopštenju

Iz Agencije su upozorili da neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, i otežava realizaciju nadležnosti ASK-a koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku kampanje.

„Takođe, neotvaranjem posebnog žiro računa otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu“, naglasili su iz Agencije.

Kako su naveli, u skladu sa obavještenjem o visini budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje, Opština Ulcinj opredijelila je 15,8 hiljada, a Opština Berane 14,6 hiljada eura.

„Od čega se 20 odsto raspodjeljuje u jednakim iznosima političkim subjektima u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista, a 80 odsto srazmjerno broju osvojenih mandata“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: