Rakčević: Neću podržati Vladu koja nije ekspertska

"Bilo je zalaganje moje i drugih članova političkog savjeta da Dritan Abazović bude predsjednik te prelazne Vlade i da se nikako ne smije prihvatiti logika osvojenih procenata u raspodjeli resora", rekao je Rakčević, dodavši da je GP URA građanima obećala ekspertsku vladu

33915 pregleda 308 reakcija 163 komentar(a)
Rakčević, Foto: Boris Pejović
Rakčević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Političkog savjeta GP URA Žarko Rakčević ocijenio je večeras gostujući u emisiji "Intervju" na RTCG kako je ekspertska vlada najbolje rješenje i da nije dobro da u nju uđu svi predsjednici koalicija koje čine novu većinu u parlamentu Crne Gore, prenosi portal RTCG.

Politički savjet GP URA je instistirao, podsjeća Rakčević, da vlada bude ekspertska, sa oročenim mandatom, koja bi sprovela demontažu sistema, usvojila zakone o porijeklu imovine i lustraciji i stvorila uslove za prve fer izbore.

"Bilo je zalaganje moje i drugih članova političkog savjeta da Dritan Abazović bude predsjednik te prelazne Vlade i da se nikako ne smije prihvatiti logika osvojenih procenata u raspodjeli resora", rekao je Rakčević, dodavši da je GP URA građanima obećala ekspertsku vladu.

"Ukoliko to bude vlada sastavljena od političara i ukoliko prevagnu neki drugi interesi, a ne želja za demontažu sistema, ako se krene sa demontažom Crne Gore, a ne sistema, ja ću definitivno glasati protiv", poručio je Rakčević.

Rakčević je podsjetio da je URA i u predizbonom periodu insistirala na ekspertskoj, a ne partitokratskoj vladi.

"Nije smisao bio, iz ugla GP URA, da jedna partitokratija DPS-a i njenih koalicionih partnera bude zamijenjena drugom...Doživljavali smo da ta ekspertska vlada ima ograničen mandat, da je smisao da se dođe do stvaranja uslova za slobodne izbore", rekao je Rakčević.

On ipak očekuje da vlada, uz određene probleme, bude formirana.

Politički savjet GP URA podržava orjentaciju rukovodstva da se istraje na konceptu ekspertske vlade.

"Vlada u kojoj će se naći svaki pojedinačni predsjednik jedne od ove tri koalicije, mislim da nije dobro rješenje", naveo je Rakčević.

Govoreći o saradnji GP URA sa pojedinim strankama iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", a koje imaju velikosrpsku retoriku, Rakčević je ocijenio da su se DPS i DF međusobno hranili predreferendumskim podjelama, prenosi portal RTCG.

"Kao što je dobro da su Bošnjaci, Albanci, Hrvati integrisani u građansku državu Crnu Goru, tako nije dobro da veliki broj Srba koji doživljava Crnu Goru kao svoju državu da nije preuzeo odgovornost za oporavak i razvitak građanske Crne Gore", kazao je Rakčević.

Rakčević navodi da, u suprotnom nikad ne bi bilo promjena u Crnoj Gori, odnosno ostao bi status kvo.

"Način vladanja DPS-a je svaki dan sve više desetine i stotine ljudi, sa klijentelizmom i lošim rukovođenjem i lošim rezultatima, gurao od Crne Gore", ocijenio je Rakčević.

Građani su, na proteklim izborima, glasali za promjene, ali ne i za demontiranje Crne Gore, navodi Rakčević.

"Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da svega 20 odsto građana dovodi u pitanje nezavisnost Crne Gore", rekao je on.

Poručio je kako je zadovoljan što je došlo do mirne promjene vlasti u Crnoj Gori i vjeruje da će to ubuduće biti normalna pojava.

"Odškrinuta su vrata promjena u Crnoj Gori i to je dobro", ocijenio je Rakčević.

Bonus video: