Dogovor oko odbora čeka potpredsjednika

Predsjednik parlamenta još nije odredio koliko će imati savjetnika, potvrđeno je iz Demokratske Crne Gore

6431 pregleda 1 komentar(a)
Na prvoj sjednici rasprava o problemima koji su mučili opoziciju prethodnog saziva: Milun Zogović, Foto: Boris Pejović
Na prvoj sjednici rasprava o problemima koji su mučili opoziciju prethodnog saziva: Milun Zogović, Foto: Boris Pejović

Skupštinski Administrativni odbor danas bi trebalo da odlučuje o predlogu za imenovanje dva savjetnika predsjednika parlamenta Alekse Bečića. On je predložio da to bude diplomirani pravnik Neven Gošović i politikolog Aleksandar Klarić.

Predsjednik parlamenta još nije odredio koliko će imati savjetnika, potvrđeno je iz Demokratske Crne Gore.

Dok je član Predsjedništva Demokrata i nekadašnji poslanik Neven Gošović poznat široj javnosti kao pravnik koji je zbog svog pravničkog znanja bio cijenjen u parlamentarnim krugovima, Aleksandar Klarić je novo lice u crnogorskoj politici.

Dvadestšestogodišnji Klarić je treća godina doktorskih studija politikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Na istom fakultetu je diplomirao i magistrirao sa ocjenom deset u oblastima međunarodne politike, a osnovnu i srednju je završio u Budvi kao jedan od najboljih učenika.

To piše u biografiji Klarića na stranici Centra za međunarodnu javnu politiku, koji je predsjednik ovog nevladinog i neprofitnog udruženja u Beogradu.

Predsjednik Skupštine u prethodnom mandatu Ivan Brajović imao je osam savjetnika za koje se pojedinačno se iz budžeta izdvajala mjesečna plata i do 1.400 eura.

Sedmoro njih, osim Milice Vujošević, dostavilo je Skupštini zahtjev za jednogodišnju naknadu po prestanku funkcije, pa će o tome da li će oni, kao i troje savjetnika dva potpredsjednika bivšeg saziva Skupštine primati naknadu sljedećih godinu dana, odlučivati članovi Administrativnog odbora.

Ovaj odbor na današnjoj prvoj sjednici, nakon konstituisanja, odlučivaće i o zahtjevima za jednogodišnju naknadu po prestanku funkcije za 37 poslanika prethodnog skupštinskog saziva među kojima su i bivši šef parlamenta iz SDP Ranko Krivokapić, poslanici DPS-a Predrag Sekulić, Andrija Nikolić, Adrijan Vuksanović (HGI), Srđan Milić (SNP), Valentina Minić (Demokrate), Marina Jočić (DF), nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović. Na spisku su i oni poslanici koji su tokom prethodnog četvorogodišnjeg mandata bojkotavali Skupštinu.

Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, definisano je da će naknade biti u iznosu posljednje plate i trajaće ako bivši poslanici i savjetnici ne nađu drugo zaposlenje.

Na Administrativnom odboru pokrenuće se postupak za utvrđivanje kandidata za predsjednike i članove stalnih odbora u Skupštini Crne Gore, ali će se o konkretnoj listi članova i predsjednika raspravljeti nakon imenovanja potpredsjednika Skupštine Crne Gore, rečeno je “Vijestima”.

Načelan dogovor parlamentarne većine, kako su ranije objavile “Vijesti”, je da se na mjestima potpredsjednika parlamenta izaberu Božena Jelušić iz koalicije Crno na bijelo i Strahinja Bulajić (Za budućnost Crne Gore).

Na Administrativnom odboru konstatovaće se broj članova stalnih odbora i Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije.

Nova vlast precizira kriterijume za skidanje imuniteta i kažnjavanje poslanika

Jedna od tačaka dnevnog reda je dogovor o zakazivanju posebne sjednice na kojoj bi se razgovaralo o ulozi i funkciji Administrativnog odbora, što su tražili poslanici nove većine tokom konstitutivne sjednice parlamenta.

Time bi se precizirali kriterijumi na osnovu kojih bi se skidao imunitet poslanika, ali i sprovodile odredbe o kažnjavanju zbog odsustva sa sjednica.

Tokom prethodnog mandata Skupštine, Administrativni odbor je imao duple aršine kada je u pitanju imunitet pa su poslanici hapšeni ispred Skupštine, a uvedena je odredba na osnovu koje su kažnjavani zbog odsustva sa sjednica i traženo im je ljekarsko uvjerenje.

Bonus video: