Potpisan koalicioni sporazum o novoj lokalnoj vlasti u Kotoru

Dogovorena vlast u Kotoru: Jokić predsjednik Opštine, Vukšić na čelu SO

Demokrate, ZBK i URA će formirati novu lokalnu upravu Kotora jer te tri grupacije raspolažu sa natpolovičnom većinom od ukupno 17 odbornika u lokalnom parlamentu koga čine 33 odbornika

30510 pregleda 914 reakcija 36 komentar(a)
Kotor, Foto: Shutterstock
Kotor, Foto: Shutterstock

Čelnici izbornih lista Demokrata, koalicije "Za budućnost Kotora“ (ZBK) i Građanskog pokreta URA iz Kotora, potpisali su danas Principe zajedničkog djelovanja i Koalicioni sporazum o zajedničkom vršenju lokalne vlasti u tom gradu.

Po tim dokumentima Demokrate, ZBK i URA će formirati novu lokalnu upravu Kotora jer te tri grupacije raspolažu sa natpolovičnom većinom od ukupno 17 odbornika u lokalnom parlamentu koga čine 33 odbornika.

Demokrate su na lokalnim izborima održanim 30. avgusta osvojile devet, koalicija ZBS sedam, a URA jedan mandat.

Pored njih u novom parlamentu Kotora koji je 20. oktobra održao konstitutivnu sjednicu i verifikovao mandate novoizavranih odbornika je i 12 predstavnika DPS-a, te po jedan odbornik SDP, SD i Socijalista Crne Gore.

Pregovori triju listi koje će formirati lokalnu vlast u Kotoru u protekla skoro dva mjeseca su povremeno zapadali u krizu, ali je na kraju ipak nađen kompromis koji je zadovoljio interese svih.

Stoga će već sjutra na nastavku konstitutivne sjednice SO, nosilac izborne liste koalicije ZBS, advokat Dejan Vukšić glasovima novoformirane većine, biti izabran za predsjednika Skupštine Opštine Kotor, a već u petak na prvoj redovnoj sjednici nove SO, za novog - starog gradonačelnika Kotora biće izabran nosilac izborne liste Demokrata, Vladimir Jokić.

On se na to mjesto vraća nakon godinu i četiri mjeseca jer su ga 8. jula prošle godine na sjednici sa mjesta predsjednika Opštine smijenili odbornici DPS, SD, HGI i LP kojima se u tome pridružila i odbornica SDP, Bruna Lončarević.

SDP je prethodno već u aprilu srušio dotadašnju lokalnu kotorsku vlast Demokrata, DF, SDP i URA i a njihova odbornica Lončarević je po prvi put sa dotadašnjom opozicijom okupljenom oko DPS-a, glasala za Jokićevu smjenu.

Njihovu tadašnju, prvu odluku o smjeni Jokića iz aprila, Upravni sud je kao nezakonitu poništio u veoma kratkom roku.