Koaliciji "Za budućnost Crne Gore" ponuđeno devet resora: MUP, ekonomija, zdravstvo...

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković načelno su prihvatili ponudu Krivokapića. Demokratskoj Crnoj Gori je prvobitno ponuđeno pet resora, da bi mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić smanjio na četiri, saznaju Vijesti. Demokrate su prihvatile da kadrovski pokrivaju resore pravde, kulture, održivog razvoja (dugi dio MORT-a) i ministarstvo rada i socijalnog staranja.

106537 pregleda 336 reakcija 213 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić ponudio je devet ministarskih resora i jedno potpredsjedničko mjesto u vladi koaliciji "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG), a platformi "Crno na bijelo" tri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto, saznaju "Vijesti". Preostali resori su ponuđeni koaliciji "Mir je naša nacija".

"Vijesti" saznaju da tri koalicije nisu konkretno odgovorile na ponudu do 18 časova danas, do kada im je Krivokapić u dopisu naznačio da treba da dostave kadrovska rješenja, odnosno koalicije nisu dostavile imena i prezimena ljudi koji bi pokrivali funkcije u resorima koji su im ponuđeni.

Ako odgovor na ponudu bude negativan, Krivokapić će ići sa rješenjem ekspertske vlade, pa će na čelu svakog ministarstva biti ekspert, saznaju "Vijesti".

Krivokapić je ZBCG ponudio mjesto potpredsjednika Vlade koji bi se vezao za neko ministarstvo, najvjerovatnije Ministarstvo ekonomije. ZBCG je ponuđeno Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a), te resori saobraćaja, Ministarstva prosvjete, zdravlja, nauke, javne uprave i sporta.

"Ministarstvo finansija je, kao što znate, izuzeto, jer sam već ranije naglasio da želim da to bude moj izbor. U sklopu vašeg predloga, molim vas da vodite računa o sljedećim kriterijumima: rodna ravnopravnosti, regionalne zastupljenosti", navodi se u dopisu Zdravka Krivokapića upućenom Demokratskom frontu.

On je naveo da je od ključne važnosti da svi prijedlozi budu visoko-kompetentni, odnosno da svojom radnom i obrazovnom biografijom odgovaraju profilu ministarstva za koji se kandiduju.

Demokratskoj Crnoj Gori je prvobitno ponuđeno pet resora, da bi mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić smanjio na četiri, saznaju Vijesti. Demokrate su prihvatile da kadrovski pokrivaju resore pravde, kulture, održivog razvoja (dugi dio MORT-a) i ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Platformi "Crno na bijelo" je ponuđeno jedno potpredsjedničko mjesto u vladi za sektor bezbjednosti i ministarstva za ljudska i manjinska prava, poljoprivredu i odbranu.

U budućoj vladi izvjesno da će biti isti broj ministarstava, ali bez ministarstva bez portfelja sa podijeljenim Ministarstvom održivog razvoja i turizma na resore za planiranje prostora i građevinarstvo i održivi razvoj.

DF i SNP načelno prihvatili ponudu

Lideri Demokratskog frona Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković načelno su prihvatili ponudu Krivokapića.

Oni su se dogovorili da će vratiti ministarstvo nauke, ali da zauzvrat traže potpredsjedničko mjesto za demokratsku tranziciju koje bi trebalo da zauzme Nebojša Medojević.

Povezani članci

27. Oktobar 2020.

DF i SNP načelno prihvatili ponudu Krivokapića

Bonus video: