DF i SNP: Ponuda Krivokapića načelno prihvaćena

"Želimo da poručimo ukupnoj javnosti da nama nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima", navode Mandić, Knežević, Medojević i Joković

55798 pregleda 716 reakcija 63 komentar(a)
Mandić, Knežević i Medojević, Foto: Luka Zeković
Mandić, Knežević i Medojević, Foto: Luka Zeković

Demokratski front i Socijalistička narodna partija saopštili su da su načelno prihvatili ponudu mandatara Zdravka Krivokapića kada je u pitanju podjela resora u novoj Vladi.

"Rukovođeni interesima građana koji su glasali za naše stranke i procjenjujući aktuelni politički trenutak kao veoma važan za sastavljanje nove Vlade Crne Gore, u današnjim razgovorima koje smo vodili zaključili smo sledeće: I pored toga što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije", navodi se u odgovoru Krivokapiću objavljenom na Fejsbuk stranici DF-a, koje potpisuju predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsjednik Pokreta za promjena Nebojša Medojević, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković.

Načelni dogovor, kako navode, podrazumijeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnike za potpredsjednika za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvjete.

Demokratska narodna partija će imenovati predstavnike za Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Socijalistička narodna partija će imenovati svoje predstavnike za Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo sporta i mladih.

"Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i Generalnog sekretara Vlade. Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u Vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor. I ovim činom vraćanja ministarstva koje nam je ponuđeno, što je, priznaćete, rijetkost u političkoj praksi, želimo da poručimo ukupnoj javnosti da nama nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima. Ne sumnjamo da ćete prilikom izbora za ove funkcije koje smo Vam prepustili izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali nama je najvažnije da povedete računa o istorijatu tih osoba. Ne bi željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom", navodi se u odgovoru Krivokapiću.

O konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, iz DF-a poručuju da će se izjasniti naknadno, "nakon sprovedenih obaveznih stranačkih procedura".

"Kao što Vam je poznato, demokratija ne poznaje pravila izbora ministara po formuli „ko prođe na pismenom biće pozvan na usmeni“, ali je zato nemoguće zaobići osnovni demokratski mehanizam izjašnjavanja organa stranaka koje čine parlamentarnu većinu po ovako važnom pitanju izbora nove Vlade. Predsjednik SNP-a Vladimir Joković posebno naglašava da je za njega, u krajnjem, jedino važna odluka GO SNP-a", zaključuju u saopštenju Mandić, Medojević, Knežević i Joković.

Bonus video: