PESKOV TVRDI DA NEMA PRITISKA

Rusima je američki izvještaj paranoičan

U grupnom telefonskom razgovoru s novinarima, Peskov je rekao da “paranoidne brige” o navodnom ruskom miješanju “ne samo da štete bilateralnim odnosima, već i samim SAD”
7 komentar(a)
Dmitrij Peskov, Foto: Reuters
Dmitrij Peskov, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 16:12h

Izveštaj demokrata u Senatu Sjedinjenih Američkih  Država (SAD)  u kojem se govori o širenju ruskog miješanja u SAD i Evropi je neosnovan, tvrdi portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov. 

U Izvještaju koji su za Odboru za spoljne poslove američkog senata pripremili senatori Demokrata, između ostalog, navodi se da Crna Gora i nakon učlanjivanja u NATO treba da bude na oprezu jer bi se pritisak iz Rusije mogao nastaviti. 

Komentarišući izvještaj, Peskov  je kazao da su optužbe o navodnom miješanju apsolutno neosnovane. U grupnom telefonskom razgovoru s novinarima, Peskov je  rekao da “paranoidne brige” o navodnom ruskom miješanju “ne samo da štete bilateralnim odnosima, već i samim SAD”.

Izveštaj je juče objavio najviše rangirani demokrata u odboru Senata za spoljne poslove Ben Kardin, koji je rekao da dok američki predsednik Donald Tramp na međunarodnom planu ne radi ništa, Putin “nastavlja da poboljšava svoj asimetričan arsenal i traži dalje mogućnosti da omete vlade i podrije podršku demokratskim i međunarodnim institucijama koje su SAD i Evropa gradili posljednjih 70 godina”.

U  dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru navodi se da  je nakon članstva Crne Gore u NATO manje vjerovatno da će Rusija prema Crnoj Gori koristiti grubu i otvoreno nasilnu taktiku, ali da bi Moskva  mogla da nastavi da pritiska i utiče na sličan način kao što je to viđeno u Bugarskoj. Takođe se navodi  da je maligni uticaj Rusije u Crnoj Gori prisutan već duže vrijeme, ali da je intenziviran 2016. sa ciljem da se spriječi ulazak u NATO, da je uključivao propagandu, finansiranje NVO  i političkih partija i da je kulminirao navodnim pokušajem Rusije da zbaci vlast na parlamentarnim izborima 2016. 

Preporučujemo za Vas