Izvještaji sporni, ali im nijesu za prijave

Kovačević kaže da su izvještaji javni i da svako ko misli da postoje elementi krivičnog djela može da podnese prijavu tužilaštvu
196 pregleda 1 komentar(a)
Nikola N. Kovačević, Foto: Skupština Crne Gore
Nikola N. Kovačević, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 12.01.2018. 06:24h

Državna revizorska institucija (DRI) nije podnosila krivične prijave protiv političkih partija, iako su pojedini finansijski izvještaji poslani Skupštini zbog brojnih nepravilnosti.

“DRI do sada nije utvrdila da postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo te stoga nije podnosila krivične prijave. Izvještaji DRI su javni i svako ko misli da postoje elementi krivičnog djela može da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu”, kazao je za “Vijesti” član Senata DRI Nikola N. Kovačević.

DRI sprovodi reviziju godišnjih finansijskih izvještaja partija čiji prihodi prelaze 10.000 eura, a u nalazima konstatuju nepravilnosti i daje preporuke.

Za razliku od prethodnih godina, DRI je odlučila da zbog brojnih nepravilnosti pred poslanike dostavi godišnje finansijske izvještaje Socijalističke narodne partije (SNP), Demokratske unije Albanaca (DUA) i Crnogorske. O njihovim izvještajima raspravljaće se pred Odborom za ekonomiju, finansije i budžet i Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Zakon propisuje državnim revizorima da, bez odlaganja, podnesu krivičnu prijavu ako u postupku revizije utvrde da postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo.

“Mišljenja sam da DRI ne treba da podnosi krivične prijave”, smatra Kovačević pojašnjavajući da slično mišljenje dijele u Evropskoj komisiji i Savjetu Evrope.

Savjet Evrope sugeriše da revizori ne podnose prijave, ali da moraju obavijestiti tužioca ukoliko posumnjaju da je učinjeno krivično djelo.

Zakon predviđa novčane kazne do 20.000 eura za partije koje revizorima ne učine dostupnim potrebna dokumenta ili daju netačne podatke.

Ukoliko tokom revizije uoči povrede Zakona o finansiranju političkih partija, DRI je obavezna da dostavi obavještenje o sumnjama na povrede zakona Agenciji za sprečavanje korupcije. Agencija je obavezna da obavijesti revizore o eventualno pokrenutim prekršajnim postupcima.

Na pitanje da li smatra da bi Zakon o DRI trebalo izmijeniti u dijelu kaznene politike, Kovačević je kazao da revizori imaju dovoljno nadležnosti, ali da bi neprvilnostima u radu partija trebalo da se bave druge institucije, prije svega Agencija za sprečavanje korupcije.

Kovačević smatra da osim prekršajnih, treba razmisliti i o administrativnim sankcijama koje bi bile predviđene za partije koje ne dostave godišnji finansijski izvještaj ili ga ne dostave u zakonom utvrđenom roku, ili u slučaju kada DRI izrazi negativno mišljenje na reviziju godišnjeg finansijskog izvještaja.

Kazna za to, po njegovom mišljenju, mogla bi ići od obustave isplate sredstava za redovno godišnje finansiranje iz državnog budžeta na određeno vrijeme, potpunog ili djelimičnog gubitka naknade troškova kampanje itd.

“Trebalo bi razmisliti o uvođenju obaveze saslušanja odgovornih lica u političkim subjektima pred nadležnim Skupštinskim odborima u slučaju izražavanja negativnog mišljenja od strane DRI na poslovanje političkog subjekta. Administrativne mjere može i treba da izriče Agencija za sprečavanje korupcije shodno svojim nadležnostima”, tvrdi on.

MANS: Zakon je jasan, ali ga ne poštuju

Iz Mreže za afirmaciju nevladnog sektora (MANS) ocijenili su da DRI i tužilaštvo ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

“Zakoni su tu jasni, ali je očigledno problem u nedostatku političke volje da se oni sprovedu”, navode u MANS-u.

U toj NVO vjeruju da su državne institucije zarobljene od strane vladajuće partije i da bi ključnu kontrolu finansija partija treba da sprovode građani, a da partije treba da učine dostupnim javnosti sve podatke o svom finansiranju i potrošnji sredstava.

“Moramo imati u vidu da je kredibilitet DRI u velikoj mjeri uništen imenovanjem Zorana Jelića, za koga se veže niz afera, među kojima je i “Snimak”, i koji je jasno partijski deklarisan, kao i niz drugih članova DRI-ja. Stoga se dovodi u pitanje objektivnost državne revizije kada je u pitanju kontrola političkih partija, odnosno eventualna selektivnost u kontroli vladajuće partije u odnosu na opozicione subjekte”, ističu u MANS-u.

Bonus video: