lider DNp izrazio saučešće povodom smrti mitropolita Amfilohija

Knežević: Crna Gora je danas izgubila i čovjeka i duhovnika, filozofa i književnika

Lider DNP-a je podsjetio da je mitropolit doprinio "izmirenju i oslobođenju cijele Crne Gore, koja će odsad ići sigurnijim putem ka boljim vremenima i Evropi, uz dobar suživot svih vjera i nacija"

18724 pregleda 145 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

"U ime svih članova i simpatizera Partije, kao i u svoje lično ime, saučestvujem u bolu svih pravoslavnih vjernika Mitropolije Crnogorsko-primorske u Crnoj Gori i rasijanju povodom upokojenja Njegovog visokopreosveštenstva arhiepiskopa cetinjskog, Mitropolita Crnogorsko primorskog i egzarha Svetog trona Pećkoga, gospodina Amfilohija", navodi se u saopštenju lidera DNP-a Milana Kneževića.

"Crna Gora je danas pred stihijom pandemije izgubila i čovjeka i duhovnika, filozofa i književnika, duhovnog pastira pravoslavnog naroda, koji se nakon primanja Svete Tajne pričešća upokojio u Gospodu u Kliničkom centru u Podgorici i rasplakao mnoga srca diljem Crne Gore i šire", kazao je Knežević.

Lider DNP-a je podsjetio da je mitropolit doprinio "izmirenju i oslobođenju cijele Crne Gore, koja će odsad ići sigurnijim putem ka boljim vremenima i Evropi, uz dobar suživot svih vjera i nacija".

"Njegova uzvišena misao pomogla je uspravljanju Crne Gore, koja se ni ovog puta „ne šće u lance vezati“, svjesna svoje tradicije i istorije, uz povratak svojim najvišim vrijednostima za dobro svih građana i vjera. Naš poštovani najviši pravoslavni velikodostojnik Crne Gore izvršio je svoju veliku misiju, odlučan u namjeri da ostane sa svojim vjerujućim narodom do posljednjega trena. Njegovo zemno tijelo nije se oduprlo bolesti, ali mu se duša uznijela Bogu, koji ga je primio u svoje okrilje kao novomučenika i svetitelja još za života", kazao je Knežević.

On je kazao da će "njegovo hodičašće" garant novih dana za Crnu Goru.

"Stoga se i na njegovo Visokopreosveštenstvo mogu odnositi riječi Vuka Mićunovića iz „Gorskog vijenca“ „Blago tome ko dovijek živi, imao se rašta i roditi“. I u slovu Igumana Stefana može se prepoznati lik našeg mitropolita, jer je znao i umio „kako treba s besmrtnošću zborit'“. Neka je vječna slava našem mitropolitu, duhovniku i čovjeku, Gospodinu Amfilohiju, koji i sada na nebesima zna da je svojom mudrom riječju donio toliko dobra ovoj napaćenoj zemlji, a danas svojim upokojenjem donio i veliku tugu svim pravoslavnim vjernicima kod nas i rasijanju, koji će ga znati i umjeti ožaliti, prenoseći generacijama koje dolaze uspomenu na ovog bogolikog duhovnika, miritelja i dobročinitelja Crne Gore", kazao je Knežević.

Preporučujemo za Vas