Afera "Koverat": ASK pred sudom a dokument objavljen

“Podsjećamo da je riječ o javnosti dobro poznatoj aferi „Koverat“, te da je ASK svoje rješenje, kojim je utvrdio da se DPS nezakonito finansirao u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine, duže od devet mjeseci držao u tajnosti"

15292 pregleda 2 komentar(a)
ASK svoje rješenje duže od devet mjeseci držao u tajnosti: Stijepović i Knežević, Foto: Screenshot
ASK svoje rješenje duže od devet mjeseci držao u tajnosti: Stijepović i Knežević, Foto: Screenshot

Upravni sud zakazao je tek poslije 19 mjeseci raspravu u predmetu koji je Institut alternativa (IA) pokrenuo protiv Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) zbog skrivanja rješenja u kome je utvrdila da se DPS nezakonito finansirao u izbornoj kampanji 2016. godine, saopštili su iz te NVO.

“Rješenje o čijoj tajnosti Sud sad odlučuje javno je dostupno već skoro 11 mjeseci”, kazali su iz IA.

ASK je tada objavio da je DPS uplatio u budžet 47.500 eura i da je rješenje označeno stepenom tajnosti “interno”, jer Specijalno državno tužilaštvo u tom slučaju, poznatom kao afera “Koverat” vodi postupak. U aferi “Koverat” bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović uzima novac od biznismen Duška Kneževića, što se vidi na snimku koji je Knežević objavio početkom 2019.

Upravni sud je 27. oktobra IA dostavio poziv za raspravu u sporu po tužbi koju su podnijeli 22. marta 2019. godine.

“Podsjećamo da je riječ o javnosti dobro poznatoj aferi „Koverat“, te da je ASK svoje rješenje, kojim je utvrdio da se DPS nezakonito finansirao u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2016. godine, duže od devet mjeseci držao u tajnosti. Budući da smo pomenuto rješenje od Agencije tražili zahtjevom za slobodan pristup informacijama, koji je Agencija odbila, uz obrazloženje da je “interno” zbog toga što se postupak u vezi sa istom stvari vodi pred Specijalnim tužilaštvom, obratili smo se Upravnom sudu”, objasnili su iz IA. Međutim, kako dodaju, brže su dočekali da Agencija sama objavi sporno rješenje, nego da Upravni sud odluči o tužbi.

“Agencija je rješenje o kažnjavanju DPS-a objavila 3. decembra 2019. godine, a nama poziv za usmenu raspravu stiže skoro godinu kasnije”, rekli su iz IA. Kažu da ovo nije prva tužba na koju su ovoliko čekali da dođe na red kod sudija Upravnog suda, niti jedina koja je dočeka da se situacija koju spori riješi „sama od sebe“.

“U pitanju je još jedan slučaj koji možemo dodati na listu argumenata da su obećanja o trajanju upravnog spora iz Strategije reforme javne uprave samo lista želja”, rekli su iz IA.

Bonus video: