Medojević: Krivokapićeva Vlada bez političkih lidera će biti autokratska, nedemokratska i Vlada kontinuiteta

"Vlada neće biti ni inkluzivna, niti rezultat dogovora, već privatna odluka jednog čovjeka. Ovo će biti Vlada kontinuiteta. Mandatar je jasno rekao da on nije za zamjenu. To znači da on nije za demontažu sistema i korjenite reforme, već za promjenu, što je eufemizam za kozmetičke promjene postojećeg sistema", kazao je Medojević

18617 pregleda 202 reakcija 107 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Nakon razgovora sa mandatarom i konačnim javnim objavljivanjem koncepta Vlade postalo je jasno da će Vlada biti autokratska i nedemokratska jer će ministri za svoj rad odgovarati samo mandataru, ali ne i biračima jer za njih niko nije glasao, kazao je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Medojević je kazao da će ministri svoj politički legitimitet crpjeti iz lične volje jednog čovjeka, koji ih je postavio svojom voljom i ličnim izborom, i tvrdi da ih je Krivokapić obavijestio da partije neće imati mogućnost neslaganja sa njegovim izborom.

"Ministri neće morati da vode računa o izbornim obećanjima, stranačkim programima, ideologiji, zbog čega su građani učestvovali na izborima i birali između više ponuđenih opcija. Mandatar nas je obavjestio da partije neće imati mogućnost neslaganja sa nekim njegovim predlogom za ministra i da će biti princip “uzmi ili ostavi”. Vlada neće biti ni inkluzivna, niti rezultat dogovora, već privatna odluka jednog čovjeka. Ovo će biti Vlada kontinuiteta. Mandatar je jasno rekao da on nije za zamjenu. To znači da on nije za demontažu sistema i korjenite reforme, već za promjenu, što je eufemizam za kozmetičke promjene postojećeg sistema", kazao je Medojević.

On objašnjava da je Demokratski front za kompletnu zamjenu "bolesnog sistema inficiranog korupcijom i kriminalom" i izgradnju novog, zasnovanog na demokratiji i poštovanju ljudskih prava.

Odnos Krivokapića prema modelu tranzicije vlasti ocijenio je kao pogrešan iopasan.

"Potrebne su radikalne reforme, i duboki i široki hirurški rezovi. Do u zdravo. Odnos mandatara Krivokapića prema modelu tranzicije vlasti, kao ključnom pitanju budućnosti zemlje je pogrešan, ideološki prevaziđen i opasan. Narod traži radikalan raskid sa bivšim režimom, a Krivokapić nudi lagane promjene", navodi Medojević.

Medojević tvrdi da bez radikalnih reformi nema demokratije, bez koje nema vladavine prava, efikasne ekonomije, prosperiteta i normalnog života.

"Nema preskakanja koraka. Sve je povezano u jedan složeni društveno-politički proces koji se zove tranzicija. Nažalost, Vlada “12 apostola” ne može to da isporuči biračima. Biće to dodatno izgubljeno vrijeme i nastavak lutanja i tumaranja po tamnim hodnicima tranzicije u kojima se krećemo od pada Berlinskog zida", zaključio je Medojević.

Bonus video: