Tonino Picula za “Vijesti”: Najbolje je da u vladi nema kompromitovanih

Ohrabruje najnovija etapa međustranačkog dogovaranja, razumljiva su određena razmimoilaženja. Ne mogu se istovremeno obavljati nespojive funkcije u trodiobi vlasti

94260 pregleda 102 reakcija 44 komentar(a)
"S koalicijama se lakše dolazi na vlast, ali se teže vlada": Picula, Foto: Alexis Haulot
"S koalicijama se lakše dolazi na vlast, ali se teže vlada": Picula, Foto: Alexis Haulot

U interesu crnogorskih građana je da u izvršnoj vlasti budu nekompromitovani ljudi, a Evropska unija će sarađivati sa izabranima jer ona njihov izbor ne može osporavati, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula.

On je u intervjuu “Vijestima” kazao da ohrabruje najnovija etapa međustranačkog dogovaranja o strukturi i sastavu nove vlade i smatra da su razumljiva određena razmimoilaženja koalicionih partnera.

Komentarišući to što su odlazeći premijer Duško Marković i dio ministara izabrani za poslanika, a i dalje donose bitne odluke u tehničkoj Vladi, Picula naglašava da se ne mogu istovremeno obavljati nespojive funkcije u trodiobi vlasti.

Ranije je istaknuto da se Evropska unija neće miješati u formiranje nove crnogorske vlade. Da li ste zadovoljni situacijom nakon izbora i dosadašnjim tokom formiranja vlade? Da li je pokazana demokratska zrelost?

Evropska unija i njene institucije se definitivno ne miješaju u proces formiranja nove crnogorske vlasti. Već sam ranije istaknuo da je pohvalna demokratska zrelost koju su pokazali crnogorski građani respektabilnim odzivom na izbore u ovim teškim uslovima pandemije. Takođe, pozdravio sam i formiranje novog saziva Skupštine te smatram da treba nastaviti u takvom konstruktivnom i pozitivnom duhu. Ohrabruje i najnovija etapa međustranačkog dogovaranja o strukturi i sastavu nove vlade. Poznata je izreka kako se s koalicijama lakše dolazi na vlast, ali se teže vlada. S obzirom na to da se radi o premijernom procesu, jer demokratske tranzicije vlasti u Crnoj Gori dosada nije bilo, razumljiva su određena razmimoilaženja koalicionih partnera.

Picula
Piculafoto: Alexis Haulot

Da li eventualno učešće dijela političkih lidera u novoj vladi može biti sporno za dio zapadnih zemalja s obzirom na prorusku politiku i da su neki nepravosnažno osuđeni?

Građani Crne Gore nedavno su na izborima poručili kako podržavaju članstvo u EU i evroatlantsku orijentaciju. To nisu bili samo birači DPS-a, već je sa 70 odsto ta koalicija daleko šira, riječ je o širokoj narodnoj podršci smjeru u kojem zemlja treba ići i vjerujem da će novi dužnosnici Crne Gore taj smjer i volju građana poštovati. U interesu građana Crne Gore je da u izvršnoj vlasti zemlju vode nekompromitovani, a EU će sarađivati s izabranim dužnosnicima jer ona njihov izbor ne može osporavati.

U Crnoj Gori je Demokratski front prije nekoliko dana od američke ambasadorke u Crnoj Gori tražio objašnjenje u vezi sa tim da li njena ambasada podržava stav da lideri Demokratskog fronta ne mogu zauzeti ona mjesta u vladi koja im je dao narod, s obzirom na to da im je mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić rekao da mu je to ultimativno saopšteno od stranog faktora (nakon sastanka u ambasadi SAD). Da li je uobičajeno u EU da partije od predstavništva strane ambasade traže objašnjenja za takve stvari?

​Razgovori političkih aktera s diplomatima su dobrodošli i uobičajeni, ali diplomatska pravila nalažu da se veleposlanstva stranih zemalja ne izjašnjavaju javno o političkim preferencijama i da poštuju suverenost države primateljice.

Picula
Piculafoto: Alexis Haulot

U državni parlament su za poslanike izabrani i odlazeći premijer i dio ministara sa izborne liste DPS-a, ali istovremeno donose niz bitnih odluka, iako su u tehničkom mandatu. Da li takva praksa postoji u EU?

U Evropskoj uniji je bilo raznih situacija, a možda je najsvježiji primjer Belgija, koja je tek nedavno dobila novu vladu, jer su pregovori trajali skoro 500 dana, te je tehnička vlada bila primorana voditi sve poslove, kao i borbu protiv pandemije u prvom talasu. Ono što treba naglasiti jest da se ne mogu istovremeno obavljati nespojive funkcije u trodiobi vlasti.

Evropski komesar za proširenje kazao je nedavno da Evropska komisija sada očekuje da se svi akteri uključe u dijalog radi rješavanja “dugogodišnjih izbornih nedostataka i to uoči sljedećih izbora”, kao i da vlasti “istražuju navodne nepravilnosti u sprovođenju izbora”. Koliko očekivane izborne reforme mogu doprinijeti napretku Crne Gore ka EU?

Crna Gora je, uprkos evidentiranim nedostacima, do sada odradila golem posao na putu prema članstvu u EU, a što je nedavno honorirano i otvaranjem posljednjeg poglavlja u pregovorima. Bilo bi pogrešno ne iskoristiti dosadašnji institucionalni zamah za jačanje političkog sistema. Uz to, izborna reforma je jednostavno neizostavan dio procesa pregovora. Zato pozdravljam i najave mandatara da će pravosuđe i izborna reforma biti prioritet vlasti.

Kako vidite ulogu opozicionog DPS u društvu i politici? Da li smatrate da partija treba da se temeljno reformiše i oslobodi balasta sumnji o umiješanosti pojedinaca u korupciju?

Naravno da nisam u poziciji komentarisati interna događanja unutar bilo koje crnogorske stranke, ali svaka politička stranka nakon što izgubi izbore postavlja pitanje uzroka poraza. Osobito nakon dužeg razdoblja vladanja. To može biti podsticajno za bilo koju stranku, pa tako i DPS, a sigurno je da će biti važno i za crnogorsko društvo u cjelini. Ponovno želim istaknuti činjenicu da je DPS regularno priznao rezultate pa tranzicija vlasti, uprkos nekim trvenjima u odnosima unutar pobjedničke koalicije, prolazi bez drama. To je dobro i pokazuje volju za stabilnošću institucija. Očekujem da DPS bude odgovorna opozicija i da s novom vlašću postigne konsenzus o ključnim pitanjima crnogorskog napretka prema EU.

Priznanje VoteWatcha svojevrsna pomoć u radu

Glavna evropska neprofitna organizacija VoteWatch Europe proglasila Vas je nedavno za najuticajnijeg hrvatskog zastupnika u Evropskom parlamentu na osnovu podataka Influence Indexa 2020. Koliko vam to znači u daljem radu?

Uz teme proširenja EU na jugoistoku Evrope i energetske tranzicije regiona, nedavnim imenovanjem za izvjestioca za odnose EU sa Sjedinjenim Državama u situaciji nikad lošijih odnosa EU i SAD, opseg mojeg posla je porastao, a borba protiv i oporavka od posljedica pandemije su taj posao dodatno usložili. Kako su saradnja i solidarnost s ciljem sigurnosti, mira i blagostanja smisao mojeg političkog djelovanja, ovo priznanje VoteWatcha mi je svojevrsna pomoć u radu, no naravno i veliko priznanje.

Podrška ekonomiji zavisiće i od sposobnosti crnogorskih vlasti

Od čega će sve zavisiti pretpristupna pomoć Crnoj Gori od EU? Da li ćete lobirati za veću ekonomsku podršku novoj Vladi?

Od početka razgovora o IPA III paketu, za koji sam izvjestilac EP u ime svoje političke grupacije Socijalista i demokrata, insistirao sam na tome da on mora biti funkcionalniji od IPA II. To je posebno važno u smislu omogućavanja zemljama kandidatkinjama da se uključe u neke od postojećih programa Unije, prije svega kako bi građani tih zemalja, pa tako i Crne Gore što prije osjetili direktni uticaj članstva u EU na kvalitet života, što je u konačnici najbolji argument u prilog članstvu. Recimo da kroz pomoć građanima dajemo podršku proevropskim vladama da brže sprovedu nužne reforme. No, kako su pregovori još u toku, nezahvalno je govoriti o tome kako će izgledati uslovi.

Sigurno je da će, u skladu s Evropskim zelenim planom i mojim preporukama za proširenje, IPA III imati snažno izraženu komponentu zaštite okoline, odnosno zelene ekonomije i tranzicije na obnovljive izvore energije. Moja podrška ekonomskom prosperitetu Crne Gore zavisiće i od sposobnosti crnogorskih vlasti da oblikuju održive ciljeve i projekte.

Bonus video: