"stanje potpune blokade"

Rovčanin: Nova Vlada odmah da razmotri raspuštanje SO Pljevlja

Taj lokalni parlament, ističe Rovčanin, ne obavlja i svjesno odbija da obavlja svoju funkciju

6873 pregleda 220 reakcija 3 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata u Skupštini opštine Pljevlja, Nikola Rovčanin, kazao je kako očekuje od nove Vlade, odnosno nadležnog ministarstva, da razmotri mogućnost raspuštanja SO Pljevlja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Taj lokalni parlament, ističe Rovčanin, ne obavlja i svjesno odbija da obavlja svoju funkciju, i time bi se stekli uslovi za održavanje prijevremenih lokalnih izbora.

"Za to vrijeme nanijeta je ogromna materijalna šteta gašenjem dva lokalna preduzeća, D.O.O “Agencija za stambeno poslovni fond" i D.O.O "Komunalne usluge”. Napominjem da je predsjednik Opštine zaključkom SO Pljevlja od decembra mjeseca 2019. godine bio dužan da Skupštini predloži plan sanacionih mjera za ova preduzeća što nije učinio. U međuvremenu, jedno je likvidirano, a drugo je u fazi sprovođenja stečajnog postupka. Takođe, nije usvojen niti jedan izvještaj o radu lokalnih komunalnih preduzeća što je bilo neophodno do kraja maja ove godine. Uz to do kraja maja mjeseca predsjednik Opštine Pljevlja je bio dužan da dostavi i završni račun budžeta što takođe nije učinio", navodi Rovčanin.

Napominje da predsjednik Opštine nije od 2018. predložio ni Strateški plan razvoja Opštine Pljevlja, što je, ocjenjuje, razlog za njegovo razrješenje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

"Dakle, SO Pljevlja se nalazi u stanju potpune blokade, a današnji postupak napuštanja sjednice od strane odbornika DPS-SD-BS zbog nedostatka većine, uprkos činjenici da je sjednici prisustvovao 31 odbornik, predstavlja kukavički čin. Takođe, napuštanje sjednice od strane predsjednika SO Pljevlja predstavlja skandal nezabilježen u istoriji parlamentarizma. Sve ovo upućuje na zaključak da lokalna vlast u Pljevljima gubi tlo pod nogama", zaključio je Rovčanin.