Sastavljanje nove vlade: Partije čekaju predlog koji su dobile

Dio partija vladajuće koalicije još nije zakazao sjednice na kojima treba da se izjasne o Krivokapićevom predlogu za sastav nove vlade. GP URA podržao Krivokapića i njegovu inicijativu da Dritan Abazović bude vicepremijer i ministar odbrane

53704 pregleda 183 reakcija 62 komentar(a)
Traži sjednicu: Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Traži sjednicu: Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Dio partija vladajuće koalicije još nije zakazao sjednice stranačkih organa na kojima treba da se izjasne o predlogu mandatara Zdravka Krivokapića za sastav nove vlade, jer čekaju da im on bude zvanično dostavljen, rečeno je “Vijestima” iz više izvora.

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA, čiji je lider Dritan Abazović u opciji za ministra odbrane, sinoć je međutim već podržalo predlog, a mandatar je Skupštini uputio zahtjev za održavanje sjednice, na kojoj bi, kako je naveo, predstavio program i predložio sastav svog kabineta.

Iz Krivokapićevog tima juče su “Vijestima” rekli da je on svoje obaveze završio na sastanku sa liderima u četvrtak: “Zvanični predlog, šematski prikaz Vlade, spisak kandidata za ministre, kompletirani sa radnim biografijama svakog kandidata, bez predloga za ministra odbrane, dat je sinoć nakon završenog sastanka svakoj od pobjedničkih koalicija”.

Ranije je najavljivano da će predlog biti dostavljem parlamentu do 11. novembra.

Mandatar juče nije objavio da li će ministar odbrane biti Abazović ili Krsto Perović, bivši savjetnik za odbranu u Misiji Cre Gore pri NATO u Briselu, sada službenik Ministarstva odbrane zadužen za strateško planiranje. On, kako je rečeno “Vijestima” smatra da Abazoviću u vladi mjesto pripada kao nosiocu izborne liste, jer su druga dvojica - Krivokapić i Aleksa Bečić dobili značajne funkcije.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

U saopštenju sa Predsjedništva GP URA navodi se da oni podržavaju prijedlog da Abazović bude potpredsjednik Vlade i ministar odbrane”.

Objasnili su da je time i uvažena činjenica da su “nosioci lista ostale dvije koalicije našli svoje mjesto u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti (prof. dr Zdravko Krivokapić kao premijer i mr Aleksa Bečić kao predsjednik Skupštine)”.

Oni su naveli i da je prijedlog mandatara da eksperti budu ministri u različitim resorima Vlade odgovara predizbornom programu koalicije „Crno na bijelo“.

“.. Zamjerka ostaje što ponuđenim sastavom Vlade nije ispoštovana identiteska raznolikost Crne Gore, tačnije što nema pripadnika manjinskih naroda i što u sastavu Vlade nema većeg broja žena. Ipak, vjerujemo da će se u dubinskoj strukturi Vlade ova dva principa više poštovati“, konstatovalo je Predsjedništvo URE.

Ostale partije vladajućeg saveza međutim ne dijele optimizam, jer se, kako smatraju, odstupa od ekspertskog koncepta vlade.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je juče da je mandatar izborom ministara pokazao da nije reformista, da ne vjeruje u demokratiju i izbornu volju građana.

Medojević
Medojevićfoto: Boris Pejović

On je zamjerio mandataru da ne namjerava da sprovede, kako je rekao, reforme, lustraciju..”Krivokapić je slab i kolebljiv lider. Ne drži riječ. Mijenja kurs dnevno”, naveo je Medojević u saopštenju.

Njegove kolege Milan Knežević i Andrija Mandić juče su, kako je objavljeno na društvenim mrežama, otputovali za Beograd.

Partije će odlučiti kad se vrate iz Beograda: Knežević i Mandić
Partije će odlučiti kad se vrate iz Beograda: Knežević i Mandić foto: Luka Zeković

“Vijestima” je rečeno da članice DF-a nijesu dobile predlog mandatara i da će o njemu odlučiti kada ga budu imale.

Dodaje da se ovoj vladi mora ograničiti rok, jer i ako je Krivokapić rekao da je to prelazna vlada koja će trajati od 200 dana do godinu, svojim djelovanjem je pokazao da mu se ne može vjerovati.

Iz Ujedinjene Crne Gore čestitali su svima koji su učestvovali u pregovorima na blagovremenoj odluci o Vladi.

“Vjerujemo da će sada prestati svađalački tonovi jer smo dobili vladu koja je dogovorena. Vjerujem i da stranačkim organima UCG neće smetati da Abazović bude ministar odbrane i potpredsjednik Vlade ako to prihvati svi koji su dogovorili ovaj koncept. Lično, podržavam buduću Vladu i predloženi sastav i to ne samo zato što je ekspertska, nego što je i višestranačka”, rekao je lider UCG Goran Danilović.

Danilović
Danilovićfoto: Boris Pejović

Predlog mandatara je veliki iskorak za Crnu Goru, tim ljudima treba dati šansu i pomoći im da se nakon tri decenije svakojakog urušavanja napokon postave temelji zdrave zemlje za svakog građanina, poručio je lider Prave Crne Gore, Marko Milačić.

Milačić
Milačićfoto: Prava Crna Gora

On je kazao da je u ovom, kako je naveo, istorijskom trenutku najvažnije povjerenje koje se mora iskreno i mudro graditi.

“Povjerenje na svim nivoima, pa i u okviru konstituenata parlamentarne većine. Svi poslanici te većine, pa i ja, svojim potpisom dali smo zadatak mandataru Zdravku Krivokapiću da sastavi i predloži svoj tim koji će u domenu izvršne vlasti voditi zemlju”, rekao je “Vijestima” Milačić.

Opozicione partije su kritikovale mandatarov predlog. Iz SDP-a su saopštili da novi sastav njegovog kabineta pokazuje da se pod plaštom vlade eksperata cijelo vrijeme sakrivala namjera formiranja izvršne vlasti čiji je glavni zadatak da u punom kapacitetu slijedi agendu Srpske pravoslavne crkve. Iz SD-a su kazali da se “slučajno naravno, ili eventualno božijim proviđenjem”, u novoj vladi našlo gro lica direktno povezanih sa SPC.

Mandatar je uz načelnu saglasnost političkih lidera sastavio predlog svog kabineta u kome je 12 resora i izuzev Ministarstva odbrane svi ostali kandidati su stručnjaci za pojedine oblasti.

Marić: Uredbom regulisati promjenu koncepta vlade

Smanjenje broja i spajanje nekih Vladinih resora, trebalo bi pravno regulisati na konstitutivnoj sjednici Vlade, s obzirom da je nerealno očekivati da bi na zahtjev da se izmijeni Uredba koja to pitanje reguliše, sadašnja Vlada u tehničkom mandatu sprovela u djelo.

To je za “Vijesti” ocijenio izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS), Boris Marić, navodeći da bi izmjenom Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave na konstitutivnoj sjednici, nova Vlada sebe “ozakonila” prije intervencije u pravnom prometu.

Marić
Marićfoto: Savo Prelević

S obzirom na to da Crna Gora nema zakon o vladi, do sada je bila praksa da se nadležnosti ministarstava naknadno propisuju, onda kada izabrana Vlada bude usvajala novu Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave.

U dijelu Ustava koji tretira pitanje sastava Vlade, navodi se samo da mandatar za sastav Vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav Vlade.

Ustavom je precizirano da o programu mandatara i predlogu za sastav Vlade Skupština odlučuje istovremeno.

Nova vlada će, pored premijera, imati 12 ministarstava, od kojih tri pokrivaju žene, a kancelarija glavnog pregovarača ostaje pri kabinetu premijera zbog važnosti procesa pristupa Evropskoj uniji.

Aktuelna Vlada Duška Markovića ima 22 resora - pored premijera, ima tri potpredsjednika, ministra bez portfelja i 17 ministarstava.

Marić je ocijenio da je do sad bila praksa da se uredba prilagodi političkom i faktičkom stanju: “Da li je to bila dobra praksa, mislim da nije, jer je odavno, a posebno u svjetlu potrebe jačanja institucija i pregovora sa Evropskom unijom, potrebno donijeti organske zakone o Vladi, parlamentu, ministarstvima, regulatornim tijelima. Ova Vlada ako bude izabrana ima tu šansu”, kazao je Marić.

On je kazao da bi u postojećoj situaciji mandatar morao uputiti zahtjev Vladi u tehničkom mandatu da prilagodi uredbu njegovom predlogu za sastav vlade, što, kako je ocijenio “ zvuči krajnje nerealno”.

“Sa druge strane, parlament daje potrebni legitimitet mandataru i njegovom predlogu apsolutnom većinom”, kazao je Marić.

Mandatar bi, ocijenio je Marić, predlog uredbe mogao integrisati u ekspoze i predlog sastava Vlade, a usvojiti ga na konstitutivnoj sjednici Vlade.

Zdravko Krivokapić je tokom predstavljanja kandidata za ministarske pozicije, rekao da je model nove Vlade pripremljen po uzoru na Holandiju i Finsku, kao primjere dobre prakse, i da bi u osnovi racionalizacija trebalo da ponudi odgovor na izazove koji su pred Crnom Gorom.

On je smanjio broj resora, a pojedine je spojio u jedno ministarstvo. Tako ćemo sada imati Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo pravde i manjinskih prava... Mandatar je objasnio da se rukovodio primjerima Holandije i Finske i da planira racionalizaciju u najboljem interesu države.

Bonus video: