Šarkinović preuzima šefovanje Ustavnim sudom

Poništena odluka za Lopičićevu

13099 pregleda 0 komentar(a)
Šarkinović i Muratovićeva, Foto: Boris Pejović
Šarkinović i Muratovićeva, Foto: Boris Pejović

Ustavni sud Crne Gore pokrenuo je proceduru za izbor predsjednika i time poništio odluku o izboru sutkinje Desanke Lopičić za predsjedavajućeg sudiju.

Ona je 27. januara ove godine izabrana za predsjedavajućeg sudiju nakon neuspjelog pokušaja izbora predsjednika ovog sudskog organa i uprkos tome što takva funkcija ne postoji u Ustavu ali ni u Zakonu o Ustavnom sudu. Evropska komisija je u svom izvještaju za 2020. podsjetila na ovu činjenicu, navodeći da “takva kategorija nije predviđena zakonskim okvirom” i da bez odlaganje treba sprovesti proceduru izbora predsjednika suda.

Sudije Miodrag Iličković i Milorad Gogić u više navrata su tražile da se to učini, ali to do juče nije uvršteno u dnevni red.

Iz jučerašnjem US saopšteno je da su sudije jednoglasno odlučile da najstariji sudija sprovede pripremne aktivnosti za izbor predsjednika.

“Aktivnosti koje je potrebno sprovesti ovim povodom će se obaviti u najkraćem roku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja današnje odluke u Službenom listu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Dio sudija smatra da sud smatra da je ovakvim stavom jasno da je odluka o izboru Lopičićeve bila nezakonita i neustavna, dok se to u zvaničnom saopštenju ne navodi.

Za izbor Lopičićeve u januaru ove godine glasali su pored nje i sudije Dragoljub Drašković, Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović. Šarkinović je juče međutim podržao predlog da se odluka o njenom izboru stavi van snage, zajedno sa kolegama Gogićem, Iličkovićem i Budimirom Šćepanovićem. Do izbora novog predsjednika suda njime će rukovoditi sudija Šarkinović kao najstariji, ali od trenutka kada ova današnja odluka bude objavljena u “Službenom listu”.

Šarkinović inače sa sutkinjom Muratovićevom početkom naredne godine stiče pravo na penziju, ali će na tom mjestu ostati do izbora novih sudija. To je malo izvjesno da će se ubrzo desiti jer Skupština Crne Gore, koja ih bira, još nije u punom kapacitetu a za izbor sudija je potrebna dvotrećinska većina.

Baviće se sukobom interesa premijera i ministara

​Ustavni sud prihvatio je juče da se izjasni o inicijativi Akcije za socijalnu pravdu (ASP) koja je tražila da se preispita da li je odlazeća Vlada narušila princip podjele vlasti. Oni će o tme raspravljati na nekoj od narednih sjednica. ASP je tražila od Ustavnog suda da ocijeni da li je dio ministara koji su istovremeno i poslanici u Skupštini, u sukobu interesa, odnosno da li su prekršili ustavne norme kada su u Skupštini izabrani za poslanike, a nastavili da donose odluke u izvršnoj vlasti.

Premijer Duško Marković je ranije obavijestio predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i Agenciju za sprečavanje korupcije da njegov kabinet ima ustavnu obavezu da nastavi rad do izbora nove Vlade, kao i da, dok se to ne desi, on i ostali članovi, kojima je potvrđen poslanički mandat, neće učestvovati u radu Skupštine. Iz ASK-a su nedavano odgovorili “Vijestima” da će u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije raditi provjere za sve poslanike novog saziva Skupštine i donijeti odluke u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem. Nijesu komentarisali ustavnu odredbu o nespojivosti funkcija, navodeći da tumačenje Ustava nije u njihovoj nadležnosti.

Bonus video: