Gorjanc Prelević: Stavovi koje je Bratić pozvana da objasni su diskvalifikacija za članstvo u vladi

"Ako buduća ministarka prosvjete, kulture itd. izražava ponos zbog pripadništva četničkom pokretu, mora da objasni na šta je to ponosna"

29999 pregleda 410 reakcija 73 komentar(a)
Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević

Direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević kazala je da su stavovi, koje je kandidatkinja za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić pozvana da objasni po svojoj prirodi diskvalifikacija za članstvo u vladi države koja je demokratska, multietnička, na putu za EU.

Bratić je na Fejsbuku ranije objavila kolumnu Borisa Dežulovića “Spasimo srpske svetinje” uz komentare: “Pi! Gradžanin! Šatroljevičar! Meti svoj ustaški prag, ostalo je natrune dosta!“. Ali đubre ustaško da piše, neinformisano, zlobno. A u CG mu neki aplaudiraju! Da l zbog apanaža, laža, paralaža ili su samo neobaviješteni kao ovaj magarac“.

Ona je i 28. jula objavila sopstvenu fotografiju s komentarom: “Žensko ko žensko, čak i kad je četnik”.

"Ako ranih devedesetih nažalost nije moglo ništa da se uradi, u današnje vreme mora da može. Stavovi koje je profesorka Bratić pozvana da objasni jesu po svojoj prirodi diskvalifikacija za članstvo u vladi države koja je demokratska, multietnička, na putu za EU. Sami po sebi, oni mogu da ukažu i na nedovoljno znanje, pa je neophodno da ih objasni pre nego što se o njoj glasa. Ako buduća ministarka prosvjete, kulture itd. izražava ponos zbog pripadništva četničkom pokretu, mora da objasni na šta je to ponosna? Da li na kolaboraciju četnika s nacistima, da li na masakre muslimanskih sela u Crnoj Gori pod komandom Pavla Đurišića i njegov dokumentovan cilj etničkog čišćenja Muslimana i Albanaca? Da li se od nje kao “srpskog nacionaliste” u vladi može očekivati da interese svog naroda ne pretpostavi interesima svih drugih koji u Crnoj Gori žive? Ni sa Borisom Dežulovićem ne morate da se složite u svemu, ali da se pokazao kao “ustaša” u tekstu za koji ga tako cijeni prof. dr Bratić, ili bilo kom drugom tekstu za koji znam, nije tačno, i ne vidim ni jedan argument za to u bilo kom kontekstu. Boris Dežulović je jedan od onih ljudi koji su život posvetili borbi protiv “ustaštva” i o tome svjedoče na stotine njegovih tekstova", kazala je Gorjanc Prelević.

Bonus video: