Đukanović: Regionalna saradnja neupitno donosi pozitivne rezultate

Stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan je geopolitički imperativ, i nema bolje garancije za dugoročno očuvanje mira od ubrzanog društvenog razvoja svih zemalja regiona, poručio je predsjednik

23209 pregleda 178 reakcija 43 komentar(a)
Đukanović, Foto: twitter.com/predsjednik_cg
Đukanović, Foto: twitter.com/predsjednik_cg
Ažurirano: 10.11.2020. 14:19h

Berlinski proces ima nezamjenjivu ulogu u jačanju regionalne saradnje i povezivanju zemalja regiona sa Evropskom unijom na putu integracije, poručio je predsjednik Milo Đukanović na onlajn Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, čiji je domaćin Sofija.

On je zahvalio kopredsjedavajućim - premijerima Bugarske Bojku Borisovu i Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu, što su i u ekstremno teškim uslovima novog talasa pandemije koronavirusa organizacijom onlajn Samita potvrdili važnost Berlinskog procesa.

U šest godina postojanja, kako je kazao Đukanović, Berlinski proces je dosljedno čuvao osnovnu poruku – evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.

"Regionalna saradnja neupitno donosi pozitivne rezultate i ubrzava razvoj naših ekonomija i društava u cjelini. Ona dobija najveću vrijednost onda kada doprinosi realizaciji našeg strateškog cilja – punopravnog članstva u EU. Produbljivanje ekonomske saradnje, oličeno u nastavku Višegodišnjeg akcionog plana, vidimo kao novi pomak naših ekonomija ka jedinstvenom tržištu Evropske unije. A to je odlučan iskorak, za koji moraju biti spremne i administracije i privreda", rekao je predsjednik.

Đukanović
Đukanovićfoto: Kabinet predsjednika

Jednako tako, dodaje Đukanović, Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan je dokaz posvećenosti regionu i putokaz za strateške odluke, prije svega u oblasti održivog razvoja. Ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, ističe Đukanović, brže će se oporaviti i razviti jedino povećanjem investicija, podsticanjem preduzetništva i uklanjanjem što većeg broja barijera koje opterećuju poslovanje. Sve drugo samo će pojačati efekte krize i voditi u novo zaostajanje, kazao je on.

Đukanović je istakao da podrška Crne Gore sveobuhvatnoj tranziciji ka modernoj, kompetitivnoj, klimatski neutralnoj ekonomiji, koja se odgovorno odnosi prema raspoloživim resursima, nije samo deklarativna. "Rezultati iz prethodnog perioda to najbolje potvrđuju. Zbog toga predočene Smjernice za implementaciju Zelene agende u Crnoj Gori ne treba posmatrati samo kao podršku, već i kao potvrdu ostvarenog", kazao je predsjednik.

U kontekstu postignutih rezultata, Đukanović se osvrnu na energetsku tranziciju, i ukazao na značaj ranog uključivanja u Šemu za trgovinu emisijama ugljen-dioksida Evropske unije, i potrebu da se bez odlaganja pristupi usaglašavanju sa njom. Crna Gora je, kako je rekao, tu već napravila krupan iskorak i spremna je da svoja iskustva podijeli sa susjedima.

"Međutim, uloga EU u ovom procesu je ključna. Zato je posebno važno da ovu preporuku iz smjernica Komisije, što prije razmotre i odgovarajuća tijela EU i zemalja članica. Samo na taj način možemo odgovorno pristupiti realizaciji ostalih ciljeva. Zelena agenda je u Uniji opšteprihvaćena kao nova startegija za rast. Tako mora biti i u državama Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

On je poručio da je stabilan, ekonomski i demokratski razvijen Zapadni Balkan geopolitički imperativ, te da nema bolje garancije za dugoročno očuvanje mira od ubrzanog društvenog razvoja svih zemalja regiona. Berlinski proces se, kako je istakao, potvrdio kao najbolji okvir za dinamizaciju saradnje u cilju napretka i ispunjavanja kriterijuma za punu integraciju u EU.

"Imamo dovoljno razloga da vjerujemo da možemo ubrzati razvoj i prevazići poteškoće prouzrokovane višedecenijskim zaostajanjem i aktuelnom pandemijom. Ranije prepoznati pravci zelene ekonomije, digitalne transformacije i diverzifikacije ostaju ključ dugoročnog razvoja. A da bi svi zajedno trčali mnogo brže, i da bi se cio region razvijao brže, potrebno nam je i mnogo više znanja i odgovornosti. I to posebno u implementaciji preuzetih obaveza."

Crna Gora, kako je kazao Đukanović, odlučno nastavlja putem reformi, da gradi otvoreno evropsko društvo, društvo demokratije i vladavine prava, a sveobuhvatne reforme i ispunjavanje svih kriterijuma za punopravno članstvo u EU ostaju apsolutni prioritet.

"Zahvaljujem liderima koji su prisustvom danas potvrdili privrženost evropskoj budućnosti država Zapadnog Balkana, i pozdravljam održavanje naredog samita u Berlinu", zaključio je Đukanović.

Borel: Prevazići nasljeđe prošlosti

Potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borel kazao je da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

"Regionalna saradnja mora treba da prevaziđe nasljeđe prošlosti i izgradi bolju budućnost. To je signal mladima da ozbiljno shvatamo njihove težnje za zelenim, mirnim, pravednim i prosperitetnim društvima", rekao je Borel.

Borisov: Potvrda snažne posvećenosti EU razvoju Zapadnog Balkana

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da činjenica da su njegova zemlja, članica EU, i Sjeverna Makedonija zajedno domaćini Samita u okviru Berlinskog procesa predstavlja potvrdu snažne posvećenosti Brisela razvoju Zapadnog Balkana.

"Ima mnogo simbolike u tome što su Bugarska i Sjeverna Makedonija zajedno domaćini Samita u okviru Berlinskog procesa. To je prvi put da su članica EU i zemlja Zapadnog Balkana zajedno domaćini i potvrda je naše snažne posvećenosti razvoju regiona", napisao je Borisov na Fejsbuku.

On je naveo da su Bugarska i Sjeverna Makedonija, nezavisno od izazova povezanih s pandemijom koronavirusa, "udružile snage kako bi ispunile ciljeve i prioritete zajedničkog domaćinstva".

Borisov je zahvalio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu, predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i svim drugim kolegama na aktivnom učešću na današnjem samitu u Sofiji.

Zaev: EU pruža snažnu i vidljivu političku podršku

Zaev je danas u Sofiji kazao da EU pruža snažnu i vidljivu političku podršku Zapadnom Balkanu na njegovom putu ka članstvu u Uniji i ocijenio da region treba da iskoristi tu priliku na dobrobit svih građana.

On je na samitu rekao da odličnu priliku za napredak regiona na putu ka EU predstavljaju "novi momentum" u procesu pridruživanja, novi Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan i napori koje Njemačka ulaže kao predsjedavajuća Uniji.

Zaev je kazao da činjenica da su domaćini Samita u okviru Berlinskog procesa prvi put članica EU i kandidat za članstvo sa Zapadnog Balkana predstavlja "jasan dokaz da je region čvrsto prihvatio proces (EU integracija) kao sopstveni", saopštila je Vlada Sjeverne Makedonije.

Dodao je da su saradnjom na organizovanju današnjeg Samita Bugarska i Sjeverna Makedonija obezbijedile "odličnu platformu za dalje jačanje bilateralnih odnosa".

Samit se ove godine, zbog pandemije koronavirusa, održava u onlajn formatu.

Prvi sastanak Berlinskog procesa održan je u Berlinu 2014. pod pokroviteljstvom Njemačke, a nakon toga uslijedili su godišnji forumi u Beču, Parizu, Trstu, Londonu i Poznanju, koji je održan prošle godine pod poljskim predsjedavanjem.

Bonus video: