Ministarstvo pravde: Više puta smo tražili izručenje Svetozara Marovića

"...javnost je imala priliku da se uvjeri i o direktnom podsjećanju na Molbu za izručenje ministra pravde Crne Gore tokom bilateralnog susreta sa ministarkom pravde Republike Srbije, kako u Crnoj Gori, tako i u Republici Srbiji"

15757 pregleda 276 reakcija 25 komentar(a)
Pažin, Foto: Luka Zeković
Pažin, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo pravde je molbom od 2. aprila 2019. godine, od nadležnih organa Srbije zatražilo izručenje Svetozara Marovića radi izdržavanja zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen u Crnoj Gori.

To se navodi u reagovanju Ministarstva pravde na navode biznismen Miodraga Dake Davidovića da institucije u Crnoj Gori nijesu tražile izručenje Marovića.

"Obavještavamo javnost da je dana 25.06.2020. godine upućena i urgencija na koju Ministarstvo pravde još uvijek nije dobilo odgovor. Uz navedeno, osim više javnih istupa, javnost je imala priliku da se uvjeri i o direktnom podsjećanju na Molbu za izručenje ministra pravde Crne Gore tokom bilateralnog susreta sa ministarkom pravde Republike Srbije, kako u Crnoj Gori, tako i u Republici Srbiji", navodi se u reagovanju Ministarstva pravde na čijem je čelu Zoran Pažin.

Dodaju da su i prije podnošenja navedene molbe za izručenje, samim raspisivanjem međunarodne Interpolove potjernice bili stvoreni svi pravni preduslovi da Svetozar Marović bude uhapšen u Srbiji u cilju njegovog izručenja Crnoj Gori, kako je to slučaj sa drugim licima koje Crna Gora potražuje i čija se izručenja iz Srbije redovno i ažurno realizuju.

"Ipak, okolnost da se Svetozar Marović u protekle tri godine naočigled javnosti slobodno kretao i pojavljao na javnim mjestima na teritoriji Republike Srbije, i pored crvene Interpolove potjernice koja je za njim raspisana, navela je Ministarstvo pravde Crne Gore da, ne čekajući hapšenje Svetozara Marovića, uputi i molbu za njegovo izručenje. Podsjećamo da je Ministarstvo pravde o svim navedenim informacijama redovno obavještavala javnost pa nas iznenađuje neuspjela potreba gospodina Davidovića da naruši ugled ove instuticije i povjerenje građana u njen rad. Dakle, riječ je o pokušaju širenja neistina na javnoj sceni", navodi se u reagovanju.

Dodaju da je Ministarstvo pravde "djelovalo i djeluje poštujući Ustav i zakon".

"Zato molimo gospodina Davidovića da Ministarstvo pravde Crne Gore izbaci iz korpusa svojih političkih zloupotreba, a da pokušaje svog političkog inženjeringa upražnjava u krugovima kojima pripada", navodi se u reagovanju.

Bonus video: