MVP: Božoviću smo predočili da je polaganje vijenca miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore

"Ambasador je obaviješten da Crna Gora ne može dozvoliti ovakve pokušaje prekrajanja sopstvene istorije, jer bi u protivnom uslijedile neminovne diplomatske posljedice", navodi se u saopštenju

27608 pregleda 472 reakcija 77 komentar(a)
MVP, Foto: Twitter/gov.me
MVP, Foto: Twitter/gov.me

Nakon najave da će ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović položiti vijenac na Spomen ploču ispred Starog grada Budve, Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor šefa diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako su naveli, Božoviću je predočeno da je najavljeni čin neprihvatljiv, te da predstavlja grubo falsifikovanje istorije i miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"U razgovoru sa ambasadorom Republike Srbije, skrenuta je pažnja na istorijske činjenice - Budva je već bila oslobođena prije nego što je srpska vojska ušla u ovaj grad i kao što je dobro poznato, Crna Gora je 1918. okupirana od iste te vojske, ostala bez države i dinastije. Ambasador je obaviješten da Crna Gora ne može dozvoliti ovakve pokušaje prekrajanja sopstvene istorije, jer bi u protivnom uslijedile neminovne diplomatske posljedice", navodi se u saopštenju.

Božović je, kako je saopšteno, prihvatio stav Ministarstva vanjskih poslova i odustao od najavljene ceremonije.

Bonus video: