Lazović na sastanku sa predstavnicima albanske policije: Odlična saradnja policija dvije zemlje

"Povod sastanka je bila realizacija istrage koja se sprovodi pod kodnim nazivom „Terminal" u kojoj je 3. novembra 2020. godine, zajedničkom akcijom Uprave carina i Uprave policije Crne Gore, presiječena međunarodna ruta krijumčarenja narkotika"

15833 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Na sastanku pedstavnika crnogorske i albanske policije u Skadru, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Zoran Lazović je u razgovoru sa pomoćnikom direktora policije Albanije Toninom Vocajem istakao važnost zajedničkog strateškog djelovanja policija dvije zemlje, saopšteno je iz Uprave policije.

"Povod sastanka je bila realizacija istrage koja se sprovodi pod kodnim nazivom „Terminal" u kojoj je 3. novembra 2020. godine, zajedničkom akcijom Uprave carina i Uprave policije Crne Gore, presiječena međunarodna ruta krijumčarenja narkotika iz pravca Republike Albanije preko teritorije Crne Gore ka zemljama Zapadne Evrope. Tada je na graničnom prelazu Božaj u teretnom motornom vozilu albanskih regoistarskih oznaka pronađeno i oduzeto više od 2,5 tone opojne droge marihuana, koja je bila namjenjena daljem krijumčarenju ka Zapadnoj Evropi", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da je Policija Republike Albanije nastavila 5. novembra 2020. godine realizaciju akcije.

"Dva albanska državljanina lišena su slobode u mjestu Lushnja dok je za trećim licem raspisana potjernica, a oni se sumnjiče za umiješanost u šverc narkotika", navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, sastanku su takođe, na operativnom nivou, prisustvovali načelnik Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja droge Dejan Knežević i službenici ovog Odsjeka, kao i kolege iz Republike Albanije i to rukovodilac Odsjeka za organizovani kriminal, rukovodilac Odsjeka za droge, rukovodilac INTERPOLA i rukovodilac Odsjeka za istrage Policije Albanije, kao i načelnik i pomoćnik načelnika Policije Skadra.

Na sastanku, koji je protekao u srdačnoj atmosferi, šef crnogorskog Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Lazović i šef krimnalističke policije Albanije Vocaj, koji su istakli važnost zajedničkog strateškog djelovanja policija dvije zemalja, posebno imajući u vidu da se radi o susjednim zemljama, te da se aktivnosti policija usmjerene ka brobi protiv organizovanog kriminala moraju i dalje odvijati kroz sprovođenje zajedničkih istraga, jer organizovane kriminalne grupe, posebno kada je riječ o krijumčarenju marihuane iz pravca Albanije, gdje je Crna Gora prva tačka tranzita ka Evropi, djeluju u dužem vremenskom periodu, uvodeći nove načine kriminalnog djelovanja, snažno povezujući organizatore i članove kriminalnih grupa koje djeluju na teritoriji obje zemlje, u svrhu sticanja velikih profita.

"Zajednički su ocjenili da je realizacija akcije „Terminal" pokazatelj dosadašnje uspješne saradnje ali i da se mora nastaviti u tom pravcu jačanjem operativne saradnje", navodi se u saopštenju.

Navode u da su u toku radnog dijela sastanka razmjenjena su dosad prikupljena operativna saznanja policija Crne Gore i Albanije u ovom predmetu i postignut je dogovor za preduzimanje konkretnih mjera i radnji za sprovođenje daljeg toka istrage kroz međunarodnu saradnju.

Bonus video: