Jelušić: Vjeronauka ne treba da bude dio obrazovnog sistema u Crnoj Gori

Ona je rekla da je osnovni i primarni cilj škole razvoj kritičkog mišljenja koje vjera ne podrazumijeva, već autoritet i “vjeru u ono što jeste”

17266 pregleda 1769 reakcija 112 komentar(a)
Jelušić, Foto: Boris Pejović
Jelušić, Foto: Boris Pejović

Poslanica URA-e u Skupštini Crne Gore, Božena Jelušić kazala je u emisji Klub A da vjeronauka ne treba da bude dio obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

Ona je rekla da je osnovni i primarni cilj škole razvoj kritičkog mišljenja koje vjera ne podrazumijeva, već autoritet i “vjeru u ono što jeste”.

“Ja mislim da je to legitimno pravo svake porodice, da svoje dijete usmjere, ali vjeronauka apsolutno ne treba da bude dio obrazovnog sistema. Škola je tu da bi učila da se sve provjerava, jer jedino se tako društvo može kretati naprijed. Samo Slovenija i Crna Gora su uspjele da sačuvaju svoj obrazovni sistem od takve vrste intervencije. Ništa te države u okruženju nijesu dobile ni više ni bolje, nego naprotiv, manje”, objasnila je Jelušić.

Ona smatra da vjeronauku mogu izučavati djeca ukoliko njihove porodice za to osjete potrebu, ali nikako kao dio obrazovnog sistema. Jelušić kaže da u crnogorskim školama postoji izborni predmet koji se zove Istorija religija.

“Ne jedne, nego svih, da bi pružila svijest i obrazovanje o tome šta je i koliko je to nasušna potreba. Toliko umjetnosti muzike je izniklo iz religije, nema spora koliko je snažan taj impuls u čovjeku, ali se obrazovni sistem u sekularnoj državi čuva na taj način da razvija kritičko mišljenje, rješavanje problema, snalaženje u životu, a vjera se ostavlja svijetu intime”, ocijenila je Jelušić.

U emisji Klub A, Jelušić je kazala od devedesetih godina nije imala utisak da su crkve i religijske zajednice u Crnoj Gori uopšte bile potisnute. Prema njenim riječima, na Javnom servirsu se redovno moglo vidjeti kako porodice slave katolički i pravoslavni Božić, te kako islamske porodice obilježavaju svoje praznike.

Na pitanje da li je dovoljno da se o tome izvještava “dva puta godišnje”, Jelušić je poručila da je vjera intimna potreba i lijepo je što je Javni servis isprati takve događaje.

Ipak, dodaje Jelušić, nije dužnost Javnog servisa da razvija vjerska osjećanja.

Bonus video: