URA: Pejović junak našeg vremena, u periodu ratnih 90-ih DPS imao aktivnu ulogu

"Crna Gora ne može ići naprijed, bez suočavanja sa sopstvenom prošlošću i procesuiranja lica odgovornih za najmračnije zločine. To je jedini put kojim se mogu iscijeliti bolne rane porodica žrtava i staviti tačka", ukazali su iz GP URA

9708 pregleda 471 reakcija 7 komentar(a)
GP URA, Foto: URA
GP URA, Foto: URA

Da se na muci zaista poznaju junaci, svojim likom i djelom pokazivao je upravo Slobodan Pejović - ključni svjedok zločina deportacije Bošnjaka, koji je u najmračnijim vremenima bliže crnogorske istorije - hrabro govorio istinu, uprkos ogromnim pritiscima i ucjenama, verbalnim i fizičkim napadima, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je uputila telegram saučešća porodici Pejović, ističući da "zbog svog junaštva, Slobodan zaslužuje posebno mjesto u crnogorskoj istoriji".

"Crna Gora ne može ići naprijed, bez suočavanja sa sopstvenom prošlošću i procesuiranja lica odgovornih za najmračnije zločine. To je jedini put kojim se mogu iscijeliti bolne rane porodica žrtava i staviti tačka na period ratnih 90ih godina, u kojima je i crnogorsko rukovodstvo predvođeno Demokratskom partijom socijalista (DPS) imalo aktivnu ulogu", ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Policijska akcija nezakonitog hapšenja izbjeglica iz BiH u Crnoj Gori izvedena je u maju 1992. godine kada su deportovani i predani vojsci bosanskih Srba. Većina deportovanih je ubijena, a nekolicina preživelih su trajno oštećeni mučenjem u logorima.

Povezani članci

13. Novembar 2020.

Norma ljudskosti: Preminuo Slobo Pejović

Bonus video: