Odlazak ministra gledaće iz Brisela

Doskorašnja šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova angažovana u novu službu u okviru Misije Crne Gore u Briselu

85374 pregleda 256 reakcija 84 komentar(a)
Nuhodžić sa doskorašnjom šeficom kabineta Ivanom Kovačević, Foto: Vlada
Nuhodžić sa doskorašnjom šeficom kabineta Ivanom Kovačević, Foto: Vlada

Poslije poraza DPS na parlamentarnim izborima 30. avgusta, funkcioneri, državni sekretari i odlazećem režimu lojalni službenici iz Vlade pronalazili su, protekla dva i po mjeseca, nove pozicije ili se (samo)zapošljavali u visokoprofitabilnim državnim preduzećama i drugim službama, ali se čini da je najbolji “transfer”, za sada, ostvarila Ivana Kovačević, bivša šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, čiji će boravak u Briselu državu za godinu koštati 67.800 eura.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz odlazeće Vlade. Iz MUP-a to nijesu negirali.

Iz kabineta ministra vanjskih poslova Srđe Darmanovića nijesu odgovorili na pitanja šta je šeficu kabineta ministra MUP-a Kovačević preporučilo da od druge polovine oktobra bude angažovana na funkciju I sekretarke u Misiji Crne Gore u Briselu i čime je zaslužila tu poziciju, već su novinara uputili da taj odgovor potraži u resoru kojim rukovodi Nuhodžić.

“Ona je angažovana kao ekspert za jedno od poglavlja u pregovorima sa EU. Morate za to pitati MUP”, objašnjeno nam je nezvanično iz Darmanovićevog resora i potvrđeno da će troškove njenog angažmana platiti MUP.

Odgovarajući na ista pitanja iz kabineta Nuhodžića odgovorili su:

“Cijeneći njen dosadašnji desetogodišnji angažman u Upravi policije i MUP-u, kao i zalaganje i posvećenost, primarno u svojstvu dugogodišnje članice Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, kao i doprinos naporima usmjerenim ka jačanju kapaciteta državnih politika na polju vladavine prava, mišljenja smo da Kovačević ispunjava sve uslove za rad u Misiji CG pri Evropskoj uniji i da posjeduje iskustvo i znanje koje je preporučilo za navedeni angažman”.

Iz MUP-a napominju da je ona članica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24 i sekretarka Rukovodnog tima Podgrupe 24, u okviru sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da je dobitnica nagrade MUP-a za ostvarene rezultate u 2016. godini.

Dodatne preporuke za njeno imenovanje, kako kažu, su i stručne kvalifikacije koje imenovana posjeduje, a o kojima svjedoče visoke prosječne ocjene sa osnovnih, specijalističkih i magistarskih studija.

“Imenovanje predstavnika MUP-a, kao glavne institucije za realizaciju obaveza u ovom poglavlju, će olakšati svakodnevnu komunikaciju s Briselom i unaprijediti kvalitet reformi koje Crna Gora sprovodi”, tvrde iz MUP-a.

Kovačević je u državnu novu službu u okviru Misije Crne Gore u Briselu stupila 16. oktobra.

Za plate bivše Nuhodžićeve šefice kabineta i njen boravak u Briselu do 31. decembra, država, odnosno, građani platiće 19.628 eura.

Iz Nuhodžićevog kabineta nijesu odgovorili precizno kolika će biti mjesečna zarada g-đe Kovačević, a koliko će državu koštati njen mjesečni zakup stana u Briselu.

Objasnili su da je njeno zvanje I sekretara izraženo koeficijentom 7,60, a da je članom 100(stav 1 i 4) Zakona o vanjskim poslovima, propisano da zaposleni za vrijeme rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu ima pravo i na poseban dodatak na osnovnu zaradu i posebne naknade troškova.

“Članom 6 Uredbe o posebnom dodatku na osnovnu zaradu, posebnim naknadama troškova i drugim primanjima za vrijeme rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu, propisano je da se poseban dodatak na osnovnu zaradu zaposlenog u diplomatsko-konzularnom predstavništvu određuje množenjem bruto osnovice za obračun troškova života, koji je određen pojedinačno za svaku državu prijema, posebnih radnih uslova i indeksa prilagođavanja troškova života”, naveli su iz MUP-a.

Troškovi prevoza i selidbe 1.500 eura

Odgovarajući na pitanja Vijesti, iz MUP-a su saopštili, takođe, da je Uredbom predviđeno da zaposlenom pripada naknada troškova selidbe prilikom upućivanja na rad u diplomatsko-konzularno predstavništvo i to troškova: avionskog prevoza i prevoza ličnih stvari.

“Kovačević je otuputovala vozilom za Brisel, tako da nijesu tačni navodi da je za avionsku kartu opredijeljen iznos od 500 eura, kao ni navodi da su troškovi selidbe 2.500. Stvarni trošak prevoza Kovačević i selidbe iznosio je 1.500 eura. Kada je u pitanju vaše interesovanje u vezi prihodovanja po osnovu dnevnica za ranija putovanja van zemlje, obavještavamo vas da se dnevnice svim državnim službenicima isplaćuju u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru”, zaključili su iz MUP-a.

Bonus video: