nsd poziva krivokapića da preispita odluke

Mikijelj: Novoj Vladi fali samo Darko Pajović

Funkcioner NSD-u navodi da sigurno nisu glasali za "ponovno priznanje Kosova, za uklanjanje trobojki, za himnu Sekule Drljevića i ponižavanje naših velikih predaka koji su učestvovali u oslobodilačkom ratu ili proboju Solunskog fronta".

13281 pregleda 82 reakcija 80 komentar(a)
Mikijelj, Foto: Vuk Lajović
Mikijelj, Foto: Vuk Lajović

Nova srpska demokratija pozvala je mandatara Zdravka Krivokapića da još jednom preispita "odluke koje je sam donosio" nakon izbora.

Funkcioner te partije i Demokratskog fronta Mladen Mikijelj ocijenio je da je nova Vlada programski i po sastavu "očigledno podešavana" u skladu sa zahtjevima koalicije "Crno na bijelo".

"Mi Budvani imamo jedan lijep običaj da svako političko dešavanje, koje je nastavak naših napora da se smijeni autokratski režim Mila Đukanovića, veoma temeljno prodiskutujemo u krugu slobodnih ljudi, i to baš onih koji su se godinama otvoreno borili protiv diktature. Veoma smo ponosni što smo među onima koji su godinama prije drugih protjerali iz našeg grada osionu i bahatu vlast DPS. Ništa manje ponosa ne osjećamo i zbog toga što nije bilo jednog skupa, protesta i konkretne opozicione akcije izvan naše opštine, a da mi nismo učestvovali u njoj. Dakle, borci bili i takvi ostali. Svakom rekli što mislimo i nikome nismo prećutali ono što smo mislili da javno treba progovoriti. Zato i sad nećemo ćutati kada su u pitanju “naši”, nego želimo da pozovemo mandatara Krivokapića da još jednom preispita odluke koje je sam donosio nakon izbora", saopštio je Mikijelj.

Naglašava da u NSD-u sigurno nisu glasali za "ponovno priznanje Kosova, za uklanjanje trobojki, za himnu Sekule Drljevića i ponižavanje naših velikih predaka koji su učestvovali u oslobodilačkom ratu ili proboju Solunskog fronta".

"Neko drugi hoće da se poštuju i veličaju samo njihovi, i da onu istoriju koja pripada njihovom bratstvu, porodici, selu, a ređe plemenu, svima drugima nametnu kao jedinu ispravnu mjeru naše prošlosti. Dok, na primjer, velike bokeljske pregaoce, koji su se vjekovima borili za slobodu Boke, za čiju ljepotu i teritoriju su se otimale najveće svjetske sile, a posebno onih 1500 naših predaka, junaka - dobrovoljaca iz Prvog svjetskog rata, koji su postali dio svjetske istorije zajedno sa srpskom vojskom u kojoj su ratovali, hoće da proglase izdajnicima i okupatorima. Što se tiče nas, to tako neće moći, i u Boki sigurno neće proći", naveo je Mikijelj.

On je kazao kako u NSD-u misle da je "veoma problematičan" predlog mandatara Krivokapića vezano za sastav nove Vlade, te da "još sumnjivije i ponižavajuće" zvuči "iznenadno proklamovanje ministarske samostalnosti" i najava formiranja radnih grupa za popunu važnih mjesta po “dubini”.

"Takvo popunjavanje “po dubini”, isključuje nadležne stranačke organe vladajućih struktura, a hiljade ljudi koji se tamo nalaze žele da se poštuju i njihove odluke, a oni su dominatno iznijeli izbornu pobjedu i zaslužuju toliko. Ta dosad neviđena vrsta političke arogancije je posledica ne samo nerazumijevanja funkcionisanja političkog sistema nego i neprijateljskog odnosa prema svima onima koji su se na organizovani način godinama borili protiv režima Mila Đukanovića. Programski i po sastavu nova Vlada je očigledno podešavana u skladu sa zahtjevima koalicije ,,Crno na Bijelo''. Samo je još nedostajalo da se za člana Vlade predloži nekadašnji predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, pa da osim programskog preslikavanja štiva te stranke imamo i zastupljeno kompletno rukovodstvo te “lijepe i dosledne” opozicione firme", saopštio je Mikijelj.

On je kazao kako "tu vrstu čudnog ponašanja" doživljava kao pokušaj kažnjavanja svih opozicionih organizacija i pojedinaca "koji nisu htjeli da ćute, da služe režimu, čekaju službeni stan, da prihvataju svaku režimsku ponudu napredovanja na poslu znajući da bi tako mogli i da ućare nešto."

"Nama Budvanima dobro je poznato kako je Demokratski front okupio opozicione stranke u koalicioni savez “Za budućnost Crne Gore”, i nema nikakve tajne ko je tu za koga garantovao, ko koga upoznao, preporučio i doveo. Oslanjajući se na riječ i čast tih važnih ljudi, mi smo mnogo dali da bi najzad progovorili i oni koji su trideset godina ćutali. Mislim da je pravi trenutak da se svi podsjetimo postignutih dogovora, preuzetih obaveza i da se zapitamo da li je ovo što se dešava sada, baš to", zaključio je Mikijelj.

Povezani članci

15. Novembar 2020.

Krivokapić: Svaki ministar treba sam da formira svoj tim

Preporučujemo za Vas