Stalna radna tijela Skupštine će imati po 13 članova, partije da predlože kandidate za DIK

Vlast će od 13 članova odbora, kako je rekao Vladimir Martinović (Demokrate), imati po sedam, a opozicija po šest članova

10048 pregleda 31 reakcija 4 komentar(a)
Sa sjednice administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović
Sa sjednice administrativnog odbora, Foto: Boris Pejović

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore je usvojio predlog šefova poslaničkih klubova vladajuće većine da stalna radna tijela Skupštine imaju po 13 članova, a Komisija za praćenje postupaka privatizacije 14 članova.

Do sada je od 14 odbora 10 imalo po 13 članova i u prethodnom sazivu. Po 11 članova su imali samo Odbor za ljudska prava i slobode, Odbor za rodnu ravnopravnost, Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje i Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport.

Predlog je podržalo sedam poslanika vlasti, dok su predstavnici DPS i BS bili protiv.

Tokom rasprave, Daliborka Pejović (DPS) je kazala da o ovom pitanju nije bilo konsultacija ni na kolegijumu predsjednika Skupštine.

Kazala je da su DPS-u, prije nego se opredijele, potrebna razjašnjenja, i administrativna i politička.

Boris Mugoša (SD) je rekao da pomenuta Komisija ne treba da ima više članova nego stalni odbori Skupštine:

"Efikasnost ne znači da imamo ogromna radna tijela. Treba voditi računa o znanju i stručnosti članova odbora, a ne da su sve partije zastupljene".

Vladimir Martinović (Demokrate) je podržao predlog, navodeći da ne vidi kakve to veze ima sa racionalizacijom troškova:

"Svaki odbor je podjednako važan". Od 13 članova odbora vlast će, kako je rekao, imati po sedam, a opozicija po šest članova.

Pejović je odgovorila da nije stručnost motiv da se proširuje sastav odbora, navodeći da je ovo klasičan primjer "naknadne pameti" jer su prije 15 dana imali drugačije mišljenje, da je broj članova odbora optimalan.

Raško Konjević (SDP) je kazao da o ovakvim stvarima stav treba da zauzme Kolegijum predsjednika Skupštine, što je do sada bila praksa. On je predložio da se tema odloži dok se ne izjasni Kolegijum.

Ljuiđ Škrelja (DPS) rekao je da ne vidi razlog za žurbu da se mijenja broj članova odbora, navodeći da se ovim ne dobija nista:

"Nikakvu poruku ne šaljete biračima. Mandatar je smanjio broj ministarstava na 12, pa ćete u Skupštinu da natovarite sve koji su viška".

On je odgovarajući na Martinovićevo pitanje "da li će DPS popuniti mjesta koja im pripadaju iako su zabrinuti za budžet", kazao da im nije cilj da bojkotuju bilo šta i da će popuniti mjesta.

"Ne ljutite se ako neko kaze da vam je mandatar čudotvorac, jer je rekao da će da pomjera planine", rekao je Škrelja.

Predsjednik odbora Milun Zogović je kazao da će odbor donositi odluke nezavisno od odluka Kolegijuma Skupštine, "koji nije inkvizicija".

Administrativni odbor će započeti postupak za imenovanje devet članova Državne izborne komisije (DIK).

Odbor će partijama uputiti poziv da do 3. decembra dostave svoje predloge, odlučeno je na današnjoj sjednici tog radnog tijela.

DIK imenuje Skupština, na predlog radnog tijela parlamenta nadležnog za izbor i imenovanja.

DIK čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine.

Odbor je odlučio da uputi ponovni poziv Univerzitetima za imenovanje jednog člana Agencije za elektronske medije, jer mandat Saši Kneževicu ističe 29. decembra.

To radno tijelo predložilo je Skupstini predlog o razrješenju Vujana Hasanđekaja iz UP Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, na lični zahtjev.

Bonus video: