Članska karta DPS-a više nije dovoljna: Odlazeći ministri prepušteni znanju, vezama, tržištu rada...

Među aktuelnim ministrima pravnici, ekonomisti, politikolozi. Nakon isteka mandata tehničke vlade dio njih se vraća u poslanike, na fakultete... Većina nije htjela da odgovori na pitanja o tome od čega planiraju da žive nakon dugogodišnje profesionalne političke karijere

60912 pregleda 390 reakcija 69 komentar(a)
Većina ministara ne odgovara na pitanja o tome od čega planiraju da žive nakon dugogodišnje političke karijere, Foto: Boris Pejović
Većina ministara ne odgovara na pitanja o tome od čega planiraju da žive nakon dugogodišnje političke karijere, Foto: Boris Pejović

Ako u decembru bude izabran kabinet mandatara Zdravka Krivokapića, premijer i članovi dosadašnje Vlade, posebno karijerni funkcioneri koji su godinama mijenjali resore u izvršnoj vlasti, biće uglavnom prepušteni svom znanju, vezama koje su stekli, možda i tržištu rada.

Partije koje su ih delegirale sa funkcije na funkciju ne bi trebalo da imaju političku moć da ih ponovo pošalju na funkcionerska mjesta, gdje je stranačka knjižica vladajućih partija bila važnija od diplome i znanja.

Siguran posao do 2. decembra: Sa jedne o ranijih sjednica Vlade Crne Gore
Siguran posao do 2. decembra: Sa jedne o ranijih sjednica Vlade Crne Gorefoto: Boris Pejović

Većina članova kabineta premijera Duška Markovića su, kako piše u njihovim biografijama, pravnici, ekonomisti i politikolozi.

“Vijesti” su pitale sve članove Vlade čime će se baviti nakon što im se završi mandat, ali su rijetki od njih odgovorili iako su pitanja upućena prije pet dana.

Oni koji su odgovorili naveli su da će se uglavnom vratiti, kako su rekli, primarnim profesijama, dok je dvoje ministara objasnilo da će biti u skupštinskim klupama.

Ministar inostranih poslova Srđan Darmanović će, kako je “Vijestima” saopšteno iz PR službe ministarstva, radni angažman nastaviti kao redovni profesor na Fakultetu političkih nauka.

Vraća se poslu na FPN:Srđan Darmanović
Vraća se poslu na FPN:Srđan Darmanovićfoto: MVP

Darmanović je u kabinet Duška Markovića ušao kao nestranačka ličnost nakon parlamentarnih izbora 2016., a tokom mandata u izvršnoj vlasti paralaleno je predavao i na FPN, na šta se podseća i u zvaničnom odgovoru MVP.

Kao ministar, on je i član Venecijanske komisije Savjeta Evrope, bio je ambasador, osnivač NVO Cedem, a ovo mu je bio drugi posao u Vladi - poslije ambasadorskog.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je i visoki zvaničnik Demokratske partije socijalista, svoj dalji radni angažman nastaviće, kako piše u odgovoru Tima za odnose s javnošću MUP-a, u zakonodavnoj vlasti.

Biće poslanik: Mevludin Nuhodžić
Biće poslanik: Mevludin Nuhodžićfoto: Luka Zeković

Nuhodžić, kao i sadašnji premijer i još nekoliko njihovih kolega iz DPS-a, trenutno su na pozicijama u tehničkoj vladi, ali nijesu podnosili ostavke na poslanička mjesta gdje su izabrani sa te stranačke liste.

Premijer je obavijestio Skupštinu i Agenciju za sprečavanje korupcije da su zamrzli te pozicije, što bi značilo da izbjegavaju sukob interesa jer su te dvije funkcije nespojive.

Agencija se o tome nije izjasnila, dok je predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić (Demokrate) u odgovoru Dušku Markoviću naveo da oni nijesu nadležni.

U biografiji Nuhodžića piše da se politikom bavi od 1984, bio je poslanik, ministar bez portfelja, direktor vladine Direkcije za imovinu (sada Uprava), koja je u međuvremnu postala samostalni organ. Završio je odbranu i zaštitu na Fakultetu političkih nauka i Pravni fakultet.

Njegovim stopama će, kako je rečeno “Vijestima” i bivši kapiten vaterpolo reprezentacije Nikola Janović, koji je u prethodne četiri godine bio ministar sporta i mladih.

Janović
Janovićfoto: Boris Pejović

To mu je bila prva javna funkcija i to sa pozicije člana DPS-a. U njegovoj biografiji piše da je završio Pomorski fakultet.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka kazao je “Vijestima” da pored funkcije predsjednika Demokratske unije Albanaca (DUA) i političkog djelovanja, ima i druge obaveze koje ga čekaju.

“Posla će vazda biti”: Mehmed Zenka
“Posla će vazda biti”: Mehmed Zenkafoto: Savo Prelević

“Da vam pravo kažem, ja radim od svoje 12 godine i promijenio sam nekoliko profesija za koje me vežu mnogo lijepe uspomene... Sve u svemu, posla će vazda biti, naročito za mene koji volim izazove koje život nameće”, kazao je Zenka.

On je podsjetio da DUA čini vlast u Ulcinju, Tuzima i Gusinju i da su posljednjih šest godina uradili niz reformi unutar svojih partijskih struktura ali da ima još puno toga da se uradi, kako bi došli do željenih rezultata:

“Prije svega mislim na mlade kadrove kojih...unutar naših struktura ima u zavidnom nivou. Na meni je velika odgovornost u smislu davanja prostora za njihovo isticanje”.

Zenka je radio na poslovima zamjenika direktora u Javnom preduzeću za uzgoj i zaštitu divljači, i izvršnog direktora tog preduzeća. Bio je na poziciji potpredsjednika Opštine Ulcinj i direktora javnog preduzeća „Komunalne djelatnosti“ u Ulcinju. Od 2009. do 2012. godine bio je poslanik u Skupštini Crne Gore.I on je završio Fakultet političkih nauka.

Iz kabineta odlazećeg premijera nije odgovoreno gdje će on nastaviti radni angažman.

Marković, koji je i potpredsjednik Demokratske partije socijalista je diplomirani pravnik.

Među poslanike ili natrag u struku: Marković i Sekulić
Među poslanike ili natrag u struku: Marković i Sekulić foto: Savo Prelević

Karijeru je započeo u Pravnoj službi rudnika “Brskovo” u Mojkovcu 1983., nakon toga je bio sekretar pa predsjednik Skupštine Opštine Mojkovac, zatim generalni sekretar Vlade, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, vicepremijer i ministar pravde.

Pravni fakultet je završio i njegov nasljednik u Ministarstvu pravde Zoran Pažin.

Pažin
Pažinfoto: Vlada Crne Gore

On je bio saradnik, sudija pa predsjednik Osnovnog suda u Podgorici, zatim zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ulaskom u izvršnu vlast i DPS nakon izbora 2016, došao je do vicepremijera i člana Savjeta za vladavinu prava, te raznih tijela i komisija izvršne vlasti...

Drugi potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj Rafet Husović diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini.

Husović
Husovićfoto: Savo Prelević

Predsjednik je Bošnjačke stranke Crne Gore, a prije sadašnje pozicije, u dva mandata bio je ministar bez portfelja.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović je vjerovatno budući predsjednik Opštine Nikšić.

Simović
Simovićfoto: Savo Prelević

On je u više navrata bio ministar, poslanik, potpredsjednik Skupštine Crne Gore...

Simović je takođe visoki zvaničnik DPS-a, a u njegovoj partijskoj biografiji se navodi da je karijeru počeo 1986. kao viši istraživač u Zavodu za ratarstvo i povrtarstvo Poljoprivrednog instituta.

Aktuelni ministar odbrane Predrag Bošković je magistar ekonomije.

Bio je predavač na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, poslanik u Skupštini Crne Gore, zamjenik ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, ministar ekonomije, ministar rada i socijalnog staranja, ministar prosvjete u Vladi Crne Gore i predsjednik odbora direktora Rudnika uglja.

Bošković
Boškovićfoto: Boris Pejović

U njegovoj biografiji na sajtu MO piše i da je bio na čelu Ženskog rukometnog kluba Budućnost.

Bošković je takođe visoki funkcioner DPS-a.

I ministar prosvjete Damir Šehović (Socijaldemokrate) je ekonomista.

Šehović
Šehovićfoto: Savo Prelević

Od 2005. godine je zaposlen na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, bio je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva finansija, poslanik u nekoliko mandata...

Zakon: Dvije godine da paze šta rade

Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da javni funkcioner ne smije, kako se navodi, dvije godine da radi sa firmom, preduzetnikom ili međunarodnom ili drugom organizacijom koja, na osnovu odluka organa vlasti u kojem je obavljao funkciju, ostvaruje korist.

U istom periodu ne smije da pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju bude predstavnik organizacije koja je imala neki ugovorni ili poslovni odnos sa vladom. Ne može ni da, piše u zakonu, “ upotrijebi, radi sticanja koristi za sebe ili drugog ili radi nanošenja štete drugom, znanja i obavještenja do kojih je došao u vršenju javne funkcije, osim ako su ta znanja i obavještenja dostupna javnosti”.

Ministarka ekonomije završila ETF, ministar kulture sa menadžmenta

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić (DPS) je završila Elektrotehnički fakultet. Radila je kao savjetnica u Ministarstvu ekonomije i bila pomoćnica ministra ekonomije...

Sekulić
Sekulićfoto: Gov.me

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović (DPS) je diplomirana pravnica, koja je tokom karijere radila u Sekretarijatu za skupštinske poslove, Sekretarijatu za privredu i finansije i kabinetu predsjednika Opštine Budva, bila sudija Osnovnog suda u Kotoru, potpredsjednica Opštine Budva, bavila se advokaturom...

Pribilović
Pribilovićfoto: Savo Prelević

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović (DPS) diplomirao je na Fakultetu za menadžment, karijeru je počeo u Ministarstvu privrede kao savjetnik ministra i portparol.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Savo Prelević

Zatim je bio savjetnik predsjednika Crne Gore, a 2009. je postao poslanik. Kao kadar DPS-a bio je gradonačelnik Cetinja, a zatim je u Markovićevom kabinetu postao ministar kulture.

Aktuelni ministar saobraćaja Osman Nurković (Bošnjačka stranka) je takođe ekonomista, bio je sekretar u Opštini Rožaje, direktor privrednih, bankarskih i osiguravajućih društava, pomoćnik direktora Uprave za imovinu Crne Gore, i izvršni direktor Monteputa.

Nurković
Nurkovićfoto: Boris Pejović

Godinu dana naknade najmanje po 1500 eura

Na osnovu Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera, ministri, premijer i potpredsjednici narednih godinu dana mogu da primaju naknade u visini zarade koju su imali u mjesecu prije prestanka funkcije.

Uslov za to je da Administrativni odbor Skupštine, na čijem je čelu Milun Zogović (DF) da saglasnost.

Zogović
Zogovićfoto: Boris Pejović

Na sajtu Vlade, u odsjeku Generalni sekretarijat, piše da je premijer za septembar primio bruto platu 3.039 eura, Rafet Husović 2,500 eura, Zoran Pažin 2,510 eura, Milutin Simović 2.700 eura.

Na sajtovima ministarstava zarade se uglavnom mjesečno ne objavljuju, a u imovinskom kartonu ASK za prošlu godinu navodi se da je Predrag Bošković u prosjeku mjesečno primao 1,600 eura, Aleksandar Bogdanović 1,500 eura, ministarka bez portfelja 1,600 eura.

Bonus video: