Varhelji: Očekujemo temeljnu istragu i sankcionisanje napadača na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori

"Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU" naveo je u odgovoru Varhelji

4866 pregleda 4 komentar(a)
Oliver Varhelji, Foto: Boris Pejović
Oliver Varhelji, Foto: Boris Pejović

Evropska komisija upoznata je sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori i očekuje temeljnu istragu o ovim slučajevima.

To je u naveo evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta lhana Kjučuka i Irene Joveve "da li je Komisija upoznata sa antimuslimanskom retorikom u Crnoj Gori i napadima na muslimansku zajednicu koji su uslijedili nakon izbora".

Oni su pitali o šta će Evropska komisija učiniti da zaštiti interese, slobode i sigurnost svih u Crnoj Gori.

Od Crne Gore kao zemlje kandidata za članstvo u EU, kako je naveo Varhelji, se očekuje efikasna zaštita pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, što je u skladu sa ispunjavanjem mjerila za poglavlja 23.

"Komisija je upoznata sa incidentima koji su bili usmjereni na muslimansku zajednicu uoči i nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine. Očekujemo temeljnu istragu i pravno sankcionisanje, za sve napade i sva nasilja. Vladavina prava je jedna od osnovnih vrijednosti EU i kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupni tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU" naveo je u odgovoru Varhelji.

Crna Gora prema mjerilima iz Poglavlja 23, mora, kako je naveo Varhelji da ispuni i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

"To uključuje efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovesti", naveo je Varhelji.

Bonus video: