Simović sjutra preuzima kormilo Nikšića

“Obavljajući najodgovornije funkcije u državi pokazao je visok stepen tolerancije i empatiju prema svim događajima i pojavama u političkom životu Crne Gore“, piše u predlogu za izbor predsjednika Opštine

14184 pregleda 781 reakcija 52 komentar(a)
Simović, Foto: Luka Zeković
Simović, Foto: Luka Zeković

Dugogodišnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović od sjutra će vjerovatno biti novi predsjednik Opštine Nikšić.

Za sjutra je naime zakazana sjednica Skupštine opštine Nikšić na kojoj odbornici treba da se izjasne o predlogu tamošnje vladajuće koalicije DPS-Socijaldemokrate “Dosljedno za Nikšić” da Simović do proljeća, kada će biti održani lokalni izbori, bude na čelu lokalne uprave. Sagovornik “Vijesti” iz DPS rekao je da nije isključeno da on ostane na toj poziciji i nakan lokalnih izbora za koje ta partija vjeruje da će ih dobiti.

U predlogu se navodi da je on „svojim dugogodišnjim radom i ponašanjem pokazao stručnost, kompetencije, menadžerske sposobnosti, stekao ugled i autoritet koji ga preporučuju za vršenje odgovorne dužnosti”.

“Uz sve to, obavljajući najodgovornije funkcije u državi pokazao je visok stepen tolerancije i empatiju prema svim događajima i pojavama u političkom životu Crne Gore“, stoji u predlogu.

Simović, kome je u ponedjeljak Predsjedništvo DPS-a dalo saglasnost da bude kandidat za predsjednika Opštine, a zatim to potvrdio i nikšićki Opštinski odbor, od 15. oktobra ove godine ima prijavljeno prebivalište u opštini Nikšić.

On je rodom iz Nikšića, ali živi u Podgorici.

U saopštenju Predsjedništva DPS navodi se da njegovi “dosadašnji rezultati u radu, kao i iskustvo provedeno na najodgovornijim funkcijama garantuju da je riječ o najboljem rješenju kada je u pitanju dalje rukovođenje u Nikšiću”. Simović je takođe član Predsjedništva, a u zvaničnom stavu se ne navodi da li je učestvovao u radi tog tijela kada je odlučivano o njegovom izboru.

On je potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u aktuelnoj tehničkoj Vladi, a nedavno je podnio ostavku na čelu Nacionalnog koordinacionog tijela.

Bio je poslanik u Skupštini Crne Gore, potpredsjednik Skupštine, a ranije takođe ministar poljoprivrede.

Nekoliko godina je bio koordinator DPS-a za Nikšić, koji je na posljednjim, parlamentarnim izborima 30. oktobra dobio manje glasova od opozicije. Funkciju vršioca dužnosti predsjednika Opštine Nikšić od 26. oktobra obavljao je njen potpredsjednik Dragan Perović, nakon što je dotadašnjem predsjedniku Veselinu Grboviću mandat prestao po sili zakona, pošto je stekao uslove za starosnu penziju.

Bonus video: