Šarkić: EU podržava princip regate u procesu pristupanja

Navodeći da se pominje 2025. godina do kada bi Crna Gora mogla postati punopravna članica EU, Šarkić je ocijenio da bi se to moglo desiti i ranije, ali da tako nešto neće zavisiti samo od Crne Gore
121 pregleda 8 komentar(a)
Bojan Šarkić, Foto: Savo Prelević
Bojan Šarkić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.01.2018. 11:44h

Evropska unija (EU) će u Strategiji za zemlje Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da bude predstavljena početkom februara, podržati princip regate u procesu pristupanja, saopštio je crnogorski ambasador pri EU Bojan Šarkić.

On je podsjetio da je predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker za 6. februar najavio prezentaciju Strategije, i posebno istakao Crnu Goru i Srbiju kao zemlje koje su odmakle u procesu proširenja u odnosu na ostale države regiona.

„Strategija će definitivno obuhvatiti sav Zapadni Balkan, i u njoj će biti podržan princip individualnih zasluga ili, kako se još naziva, princip regate“, kazao je Šarkić u intervjuu agenciji MINA.

On je ocijenio da stvari treba posmatrati i iz malo drugačijeg ugla, navodeći da je Crna Gora mala zemlja i da je, samim tim, mnogo lakše izvršiti određene reforme i implementirati ih.

Šarkić je kazao da je crnogorska ekonomija drugačija od ostalih u regionu, da Crna Gora nema otvorenih pitanja ni prema svojim susjedima, uključujući tu i zemlje članice EU.

„Samo nekoliko pomenutih elemenata već ukazuju na ogromnu prednost koju u integracijama ima Crna Gora, i koja će joj omogućiti da, ispunivši predstavljene kriterijeme, dođe do punopravnog članstva u EU", rekao je Šarkić.

Navodeći da se pominje 2025. godina do kada bi Crna Gora mogla postati punopravna članica EU, Šarkić je ocijenio da bi se to moglo desiti i ranije, ali da tako nešto neće zavisiti samo od Crne Gore.

On je kazao da je tačno da će to zavisiti od reformskih procesa u Crnoj Gori, vladavine prava, poštovanja osnovnih demokratskih principa, funkcionisanja administracije i državnih institucija, uključujući i parlament, ali, kako je rekao, i EU je “živi organizam” koji se mijenja i prolazi kroz specifične procese i promjene, pozitivne i negativne.

“Stabilnost Evrope i Zapadnog Balkana su uvijek bili tijesno povezani. Zbog toga je ponovo aktuelizovanje proširenja EU od posebnog značaja jer, konačno, politika proširenja EU je oduvijek bila i najuspješniji dio politike EU”, kazao je Šarkić.

On je rekao da je Crna Gora u stalnom procesu napredovanja u pregovorima sa EU, i da se to nedvosmisleno potvrđuje od crnogorskih partnera iz EK i država članica.

Šarkić je ocijenio da je takva ocjena rezultat reformi u Crnoj Gori, onih koje su u toku, kao i onoga što će se desiti narednih par godina.

“Za više od 11 godina od obnove nezavisnosti, Crna Gora ne samo da je uspjela da uspostavi solidan administrativni sistem – sprovodeći fundamentalne reforme u društvu, razvijajući ekonomske potencijale konstantno bilježeći značajan rast ukupnog nacionalnog blaga, već i da postane punopravna članica NATO, a svakog dana bliža je i punopravnom članstvu u EU”, rekao je Šarkić.

On je podsjetio da je Crna Gora u pregovorima sa EU od 33 poglavlja otvorila 30, a tri privremeno zatvorila.

Šarkić smatra da je realno očekivati da preostala tri poglavlja budu otvorena ove godine, kao što je sigurno da će u tom period biti i zatvorena određena poglavlja.

“Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna uniija već je uveliko u završnoj fazi verifikacije država članica, što bi značilo da bi već bilo spremno u februaru, a onda i zvanično otvoreno na takozvanoj Međuvladinoj konferenciji u junu, pod bugarskim predsjedavanjem”, rekao je Šarkić.

On je kazao da je paralelno sa tim u završnoj fazi i poglavlje 8 - Konkurencija i 27 - Životnasredina, koja su planirana da budu otvorena za vrijeme bugarskog predsjedavanja.

„Za zatvaranje su u završnoj fazi poglavlja 10 – Informatičko društvo i mediji i 31 - Spoljna, bezbjedonosna i odbrambena politika. Kao što se vidi, aktivnosti su veoma intenzivne i u tom pogledu, očekujem, da će 2018. godina biti veoma ispunjena“, naveo je Šarkić.

Prema njegovim riječima, ono što je ne manje važno za pristupni proces Crne Gore ka EU je njena regionalna politika, kao i usklađenost spoljne sa politikom EU.

„Što čini dodatnu razliku i daje opravdano epitet lidera Crnoj Gori kao zemlji kandidatu za punopravno članstvo u EU“, zaključio je Šarkić.

Bonus video: