"pozitivan signal za sve članice EU"

Varhelji: Prva zvanična posjeta Krivokapića biće vjerovatno Briselu

"Razgovarao sam sa Krivokapićem tokom moje posjete Podgorici i on me je uvjerio u posvećenost evropskom putu i NATO-u i nema promjena njegovog mišljenja u vezi sa ovim obavezama države"

43728 pregleda 304 reakcija 49 komentar(a)
Krivokapić i Varhelji, Foto: twitter.com/OliverVarhelyi
Krivokapić i Varhelji, Foto: twitter.com/OliverVarhelyi

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je danas da će prva zvanična posjeta budućeg crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića biti vjerovatno Briselu, što će biti pozitivan signal za sve članice EU.

On je, odgovarajući na pitanja članova Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao da nova vlast u Podgorici nije promijenila stavove koji se odnose na međunarodne obaveze Crne Gore, prije svega EU i NATO.

"Razgovarao sam sa Krivokapićem tokom moje posjete Podgorici i on me je uvjerio u posvećenost evropskom putu i NATO-u i nema promjena njegovog mišljenja u vezi sa ovim obavezama države", kazao je Varhelji obavještavajući članove odbore o situaciji u Crnoj Gori nakon izbora.

On je podsjetio da će novu ekspertsku vladu činiti 12 ministara, većinom mladih profesionalaca sa ograničenim političkim iskustvom.

Naveo je i da će prvi zadatak nove vlade koja bi trebalo da bude izabrana 2. decembra biti produbljivanje i ubrzavanje reformi u okviru oblasti vladavine prava, a drugi prevazilaženje socio-ekonomske krize izazvane koronavirusom.

Sprovođenje ovih reformi, zahtijevaće kako je kazao, funkcionalnu javnu administraciju, nadovezujući se na progres koji je bio ostvaren prethiodnih godina.

Člnavi odbora su zabrinuti zbog toga što manjinske partije neće učestvovati u vladi, a Varhelji im je odgovorio da će EU pratiti situaciju jer su manjine veoma važne za stabilnost države, ali i da EU ne može to da određuje.

Govoreći o slobodi vjeroispovijesti, Varhelji je kazao da sve zainteresovane strane treba da sjednu i riješe to pitanje kako bi ono izgubilo svoju kontroverznu prirodu.

Članovi odbora pitali su i za uticaj Rusije i Kine na Crnu Goru, kao i njene odnose sa Srbijom.

"Ova regija je najbliža nama i teško će neko drugi ponuditi nešto kao što je članstvo EU", rekao je Varhelji podsjećajući na benefite i pomoć koju je EU uputila regionu tokom kovid krize, ali i ukupnu finansijsku podršku.

On je kazao i da su tenzije između Crne Gore i Srbije oslabile nakon izbora i očekuje da će i dalje slabiti.

Na pitanje vezano za uticaj autoputa na javne finansije, Varhelji je odgovorio da će pratiti kako će nova vlada riješiti ovo pitanje.