Husović: Očekujemo da neće biti revanšizma, bićemo spremni da pružimo podršku pozitivnim reformskim procesima

Kada je riječ o novoj Vladi, koja će biti ekspertska, Husović je poručio da je riječ o eksperimentu

13736 pregleda 65 reakcija 58 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka će, kao i do sada, biti jak oslonac Evropske narodne partije (EPP) u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevroskih snaga u Crnoj Gori, poručio je danas predsjednik BS Rafet Husović.

On je učestvovao na online sastanku sa rukovodstvom EPP-a, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Husović je istakao zahvalnost EPP, "koja je najbrojnija politička skupina unutar Evropskog parlamenta, a čiji je BS punopravan član. On se zahvalio na pomoći Bosnjačkoj stranci, a samim time i državi i našim integracionim procesima."

“Bošnjačka stranka će, kao i do sada, biti jak oslonac EPP u Crnoj Gori, jaka veza sa Briselom i važan činilac proevroskih snaga u Crnoj Gori. Nama su zapadni put Crne Gore, evropska perspektiva i standardi jako važni, nezavisno da li smo u vlasti ili opoziciji”, kazao je u svom izlaganju Husović.

On je istakao da od nove zakonodavne vlasti u Crnoj Gori očekuje da nastavi putem evropskih integracija i da smatra da je članstvo u NATO neupitno. Husović je još kazao da se država suočava i sa ekonomskom krizom, koja je praćena posljedicama koronavirusa. Poručio je da očekuje da će nova vlast nastaviti da radi u pravcu vladavine prava, poštujući institucije pravne države. U tom smislu, kazao je da očekuje da će prava manjinskih naroda biti zaštićena.

Govoreći o poziciji Bošnjačke stranke, Husović je poručio da u odnosu na pojedine konstituente nove većine postoje ideološke i političke razlike.

“Bićemo spremni da pružimo podršku svim pozitivnim reformskim procesima. Već smo glasali za izbor predsjednika Skupštine Crne Gore, a spremni smo i da podržimo izbor rukovodstva Skupštine i konstituisanje skupštinskih radnih tijela”, rekao je Husović.

On je poručio da ima očekivanja da se neće smanjivati, već unaprijeđivati manjinska prava – u zakonskoj materiji , u institucijama i u praksi.

“Bošnjačka stranka će pomoći i u obezbjeđivanju potrebne većine za izbor nosilaca tužilačke i sudske vlasti, a takođe smo spremni da radimo na reformi izbornog zakonodavstva”, istakao je predsjednik Husović.

Kada je riječ o novoj Vladi, koja će biti ekspertska, Husović je poručio da je riječ o eksperimentu.

“Očekujemo da neće biti revanšizma, i da će se posebno imati senzibliteta prema kompetentnim i stručnim pripadnicima manjiskih naroda. Takođe, očekujemo da će se kapitalni državni projekti nastaviti i da će Vlada znati da se suoči sa posljedicama Covida-19”, rekao je Husović.

On je iskazao uvjerenje da će se nastavi sa dosadašnjom vladinom politikom ulaganja u sjever i nerazvijena područja, u kapitalne projekte saobraćaja, putne i turističke infrastrukture.

“Samo se tako može zaustaviti iseljavanje, a znamo da u njima dominantno žive Bošnjaci i manjinski narodi”, istakao je Husović.

Na sastanku su učestvovali Donald Tusk, predsjednik EPP, kao i Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore. Moderator sastanka bio je Paolo Rangel, potpredsjednik EPP.

Bonus video: