Opština dala otkaz većini tivatskih DPS rukovodilaca

Nekima od smijenjenih dosadašnjih opštinskih visokih funkciinera gradonačelnik Željko Komnenović (NP) i njegovi najbliži saradnici ponudili su da ostanu u Opštini na nekom od niže pozicioniranih mjesta, ali su to svi oni odbili, sa izuzetkom Petra Vujovića koji se, navodno, još premišlja

13288 pregleda 121 reakcija 55 komentar(a)
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković
Opština Tivat, Foto: Siniša Luković

Nova Odluka o internoj organizaciji Opštine Tivat kojom je drastično redukovan broj opštinskih sekretarijata i službi, danas je objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore, stupila na snagu.

Budući da su organi kojima su oni do sada rukovodili ukinuti, reorganizovani u druge ili preimenovani, samim tim je stvoren i pravni osnov da se nova tivatska lokalna vlast "zahvali na saradnji“ i gotovo svim dosadašnjim DPS rukovodiocima koji su bili na čelu tih organa tokom uprave bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS).

Tako su danas otkaze formalno dobili gotovo svi dosadašnji DPS sekretari sekretarijata: za finasije i lokalne javne prihode Rajka Jovićević, za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Marko Petričević, za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević, za opštu upravu Tamara Furtula, za turizam i preduzetništvo Petar Vujović, za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović. Jedini izuzetak je sekretarka za imovinu Rita Mitrović koje će kao vd. u dogledno vrijeme, kako „Vijesti“ saznaju, ostati na čelu organa koji će se baviti imovinsko-pravnim zastupanjem Opštine.

Nekima od smijenjenih dosadašnjih opštinskih visokih funkciinera gradonačelnik Željko Komnenović (NP) i njegovi najbliži saradnici ponudili su da ostanu u Opštini na nekom od niže pozicioniranih mjesta, ali su to svi oni odbili, sa izuzetkom Petra Vujovića koji se, navodno, još premišlja.

Do isteka ugovora na proljeće naredne godine na svom mjestu ostaće i glavna administratorka Marija Sijerković (DPS). Nova vlast je prethodno već imenovala Jelu Mrdak (DPS) koju je bivši gradonačenik Kusovac "držao na ledu“, za rukovoditeljsku Službe interne revizije, gdje je radila i u prethodne četiri godine.

Po do danas važećoj organizaciji koju je napravila administracija bivšeg gradonačelnika Kusovca, Opština je imala 16 segmenata: osam sekretarijata, šest službi, Upravu za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju. Nakon objave u Službenom listu, novu organizaciju lokalne uprave Tivta činiće ukupno 12 sekretarijata, službi i direkcija. Nova vlast će već u ponedjeljak imenovati vršioce dužnosti čelnika novih opštinskih organa i službi, a onda će oni napraviti nove interne sistematizacije tih organa i odrediti neophodan broj zapslenih koji će ostati da u njima rade.

Novi čelnici Tivta ranije su saopštavali da su u Opštini, nakon što su DPS-SD i HGI izgubili lokalne izbore 30. avgusta, zatekli čak 202 zaposlenih, što je više nego dva puta veći broj radnika nego što ih je Opština imala prije četiri godine.

Kako se tada čulo, između 20 i 30 odsto njih je čisti tehnološki višak i produkt neselektivnog partijskog zapošljavanja koje su DPS, SD i HGI sprovodili u protekle četiri godine. Nova uprava je odmah raskinula, kako su kazali, 14 nezakonito sklopljenih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a koje je vlast bivpeg gradonačelnika Kusovca sklopila pred same izbore ili neposredno nakon njih. Obustavjeni su i svi tada aktuelni oglasi za nova zapošljavanja i najavljeno dalje otpuštanje tehnoloških viškova nakon izrade nove odluke o organizaciji rada Opštine i završetka nove sistematizacije.

Iz tivatskog DPS-a danas su ocijenili da je nova vlast u Tivtu “nakon samo dva mjeseca svoje vladavine, pala je na prvom testu poštenja i dosljednosti u ispunjenju svojih predizbornih obećanja i pokazala je pravo lice”.

“Opijeni snagom moći koja im je nezasluženo pripala, pa i sami nijesu još svjesni kako i što treba da rade, počeli su 'čistku po dubini'. U susret prazniku grada 'obradovali' su sekretare i direktore organa i službi, direktnom najavom da od danas više ne računaju na njih, jer nijesu politički podobni, uprkos činjenici da se radi o profesionalnom i stručnom kadru. Uzgred, da podsjetimo da sekretarima i direktorima organa i službi nijesu istekli mandati na koje su izabrani. Šta je to nego očigledni atak na zakonitost i vladavinu prava, politički revanšizam i osvetoljubivost”, saopštili su iz OO DPS napominjući da je na djelu “neviđena čistka koju sprovodi nova vlast, kako bi dovela njima podobne kadrove i ispunila predizborne koalicione dogovore nazovi “građanske liste” o podjeli odgovarajućih mjesta.”

“Vrši se beskrupulozno razračunavanje sa kadrovima koji su krivi samo zato što su postavljeni za vrijeme vlasti DPS-a... Ovakvo ponašanje nove vlasti je direktan atak na opštinski budžet, nad čijom sudbinom ovih dana u kontinuitetu plaču, jer elementarno ugrožavanje temeljnih prava iz oblasti radnih odnosa ne može proći bez sudskog epiloga i troškova po osnovu naknade zarade i sudskih troškova koji nijesu mali”, poručili su iz te opozicione partije naglašavajući da je “DPS kao najjača i najorganizovanija partija angažovala advokatsku kancelariju, odnosno pravni tim, koji će pomoći našim članovima koji su na ovakav beskrupulozni i nezakoniti način razriješeni funkcija, da ostvare pravnu zaštitu.”

DPS je novu tivatsku vlast optužila da iskusne i sposobne kadrove koje je prethodna vlast grada ostavila u Opštini, iz politikatntskih razloga želi da zamijeni svojim kadrovima “koji nemaju, prije svega, odgovarajuću stručnu spremu, iskustva u radu lokalne uprave, položene ispite za rad u državnim organima, sertifikate za rad na računarima”. Tvrde i da su neki od takvih tek nakon što su NP, BG i GB došli do većine na izborima, stupili u redove tih listi i da sada “pomalo “volontiraju” u Opštini i neformalno dijele savjete, pored stručnog kadra koji je još u punom mandatu.

“Ovom prilikom otvoreno pitamo rukovodstvo Opštine kako to i po kom osnovu jedna grupa ljudi, koja nije zaposlena u Opštini, aktivno učestvuje u izradi predloga budžeta za narednu godinu, preuzima ulogu facilitatora na javnim raspravama o budžetu, koordinira radom trezora i vrši uvid u dokumentaciju trezora, izigrava izmišljenu ulogu savjetnika predsjednika u Privrednom savjetu Opštine", saopštili su iz DPS-a.

"Po kom osnovu različita nezaposlena lica rade na Odluci o organizaciji i načinu rada lokalne samouprave, a samim tim i na izradi sistematizacija za organe Opštine? Je li taj angažman trebalo pokriti odgovarajućim ugovorima? Ova družina se kao duhovi, bespravno i nelegitimno, kreće kroz zgradu Opštine i aktivno učestvuje u izvršnoj vlasti bez ikakvog pravnog osnova. Zašto pojedine osobe, dok sakupljaju potrebnu dokumentaciju za imenovanje na mjesto rukovodioca organa, aktivno učestvuju, već sada u radu tog istog organa? Njihovo angažovanje pravdate nekim izmišljenim volonterizmom, čime nevoljno priznajete, da nemaju potrebnu školsku spremu i ne ispunjavaju potrebne uslove jer da to imaju već bi bili imenovani kao vršioci dužnosti sekretara. Ne čudimo se predsjedniku opštine kojemu to nije poznato pa je razumljivo zašto ovakve poteze ne radi sam, iako na to ima pravo, već mu treba moralna i stručna potpora u liku sveznajućeg potpredsjednika.”- poručili su iz DPS-a pitajući SDP koja vlasti koalicije građanskih listi NP-BF-GB daje većinu u lokalnom parlamentu, “gdje je ta kontrola koju su pompezno najavili” i “da li se taj koalicioni partner pravi slabovid ili namjerno ne reaguje na ovakva kršenja zakona”.

“Ako će na ovaj način vršiti kontrolu nad radom svojih kvazi koalicionih partnera, onda je poštenije bilo staviti potpis na Sporazum i otvoreno odobravati ovakve nelegitimne poteze”, ističu iz DPS-a.