Slamka spasa za teški boj

Dok u opoziciji tvrde da dojučerašnji šef NKT-a ne može popraviti rejting DPS-a u Nikšiću, a Daliborka Uljarević da nije isključeno da je smišljeno sklonjen, u lokalnoj vlasti se uzdaju da bi novi predsjednik Opštine mogao uraditi dosta kako bi zadržali lokalnu vlast...

37123 pregleda 231 reakcija 57 komentar(a)
Krenuo sa predizbornom kampanjom za martovske izbore: Milutin Simović, Foto: Svetlana Mandić
Krenuo sa predizbornom kampanjom za martovske izbore: Milutin Simović, Foto: Svetlana Mandić

Izbor Milutina Simovića za predsjednika Opštine Nikšić je znak da Demokratska partija socijalista (DPS) ulazi u pripremu za teške predstojeće lokalne izbore u tom gradu, ali on ne može uticati na porast rejtinga partije i “nikakvo dobro ne može donijeti ni Nikšiću, ni DPS-u ”, ocijenili su sagovornici “Vijesti” iz civilnog sektora i nikšićke opozicije.

Simović je u petak na sjednici Skupštine opštine (SO) izabran za predsjednika Opštine i tu funkciju će obavljati do marta, kada će u gradu pod Trebjesom biti održani lokalni izbori. Bivšem predsjedniku Veselinu Grboviću mandat je prestao po sili zakona, jer je dan nakon svečane sjednice povodom Dana opštine, 18. septembra, napunio 67 godina...

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da je povratak Simovića u rodni Nikšić znak da DPS ulazi u pripremu za teške predstojeće lokalne izbore, ali je pitanje da li je takva odabrana strategija dobra i da li DPS uopšte razumije svu slojevitost izbornog poraza 30. avgusta.

“Naime, vrh DPS-a je poslao ovim arogantnu poruku lokalnom odboru da niko od njih tamo nije dovoljno pokazan i kredibilan, a što teško može biti podsticajno za agilniji angažman tih lokalnih funkcionera i aktivista oko izbora, a posebno imajući u vidu da više nema u bliskoj perspektivi ni onih mogućih pozicija na nacionalnom nivou kojima je DPS raspolagao”, istakla je Uljarević.

Ona je ocijenila da kontroverze koje su pratile Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) na čijem je čelu bio Simović i eskalacija pandemije, Simoviću ne idu naruku, a on sada nema pristup institucionalnim fondovima kojima se DPS obilato pomagao u kampanjama.

“Naravno, nije isključeno da je Simović na ovaj način zapravo smišljeno sklonjen uz anticipaciju lošeg rezultata u Nikšiću u kojem DPS nema većinu još iz perioda kad su morali da se oslone na podršku preletača Draga Đurovića”, ocijenila je Uljarević.

Nije isključeno da je Simović na ovaj način zapravo smišljeno sklonjen: Daliborka Uljarević
Nije isključeno da je Simović na ovaj način zapravo smišljeno sklonjen: Daliborka Uljarević foto: Boris Pejović

Na lokalnim izborima u Nikšiću 2017. godine opozicija nije učestvovala. Na izbore su tada izašla 26.322. građanina. DPS je osvojio 21.104 glasa, a Socijaldemokrate (SD) 2.324, dok je nevažećih listića bilo 2.894.

Na parlamentarnim izborima u avgustu ove godine biračko pravo iskoristilo je 48.772 birača. Vladajuća DPS-SD koalicija osvojila je 19.588 glasova: DPS je imao više od 2.500 glasova manje u odnosu na lokalne izbore (18.542), dok je SD imao upola manje glasova u odnosu na 2017.

Tri koalicije, “Za budućnost Crne Gore“, “Mir je naša nacija“ i “Crno na bijelo“, imale su 7.351 glas više od DPS-a i SD-a zajedno, odnosno skoro 8.400 više od DPS-a...

DPS će u martu pokušati da povrati poljuljano povjerenje, a u tome će im, prema njihovom mišljenju, pomoći Simović koji je i u decembru 2015. i u martu ove godine postavljen za koordinatora DPS-a za opštinu Nikšić.

“Očekivanja od izbora Milutina Simovića za predsjednika Opštine, Opštinski odbor je jasno saopštio apsolutnom podrškom prilikom utvrđivanja kandidata za predsjednika Opštine Nikšić“, kazao je “Vijestima“ predsjednik OO DPS Nikšić Zoran Vukićević, koji je na tu funkciju izabran 26. oktobra nakon što je Ivan Mitrović, zbog ostvarenih rezultata na parlamentarnim izborima, iz moralnih razloga podnio ostavku.

Odmah nakon što je položio zakletvu, Simović je praktično već krenuo sa predizbornom kampanjom za martovske izbore.

“Vidjeli smo u ova dva i po mjeseca kuda vodi alternativni put. Put koji nije donio dobro ni za današnje generacije, ni za potomke. Nikšić vječno treba da ostane ime crnogorskog samopouzdanja i garancija moderne i prosperitetne Crne Gore, a to zavisi od svih nas koji se bavimo javnim poslom”, kazao je Simović.

Naveo je i kako se moglo vidjeti da razjedinjen nastup proevropskih politika dovodi do rezultata koji ugrožavaju opstanak Crne Gore.

“To nam mora biti nauk da konsolidujemo i objedinimo sve proevropske snage, uključujući i najširi mogući građanski aktivizam. Prva prilika za takav pristup je upravo naš Nikšić”.

I dok je za DPS Simović “kec u rukavu”, opozicija u gradu pod Trebjesom navodi da će im njegov izbor za predsjednika Opštine samo pomoći da poboljšaju rezultat sa parlamentarnih izbora.

Potpredsjednik Demokrata Nemanja Vuković kaže da Simović ne može uticati na “rast” DPS-a.

“Čvrsto vjerujem u to i da će opozicija sa lokalnog nivoa ostvariti još ubjedljiviju pobjedu i uvećati razliku u odnosu na DPS na martovskim izborima. Neminovno je da ih ni Milutin Simović ne može spasiti, jer čega se god dotakao uništio je, kao što su na primjer poljoprivreda i NKT. Jasno je da on dolazi sa zadatkom da devastira opštinsku kasu, kako bi budućoj vlasti posao bio dodatno otežan”.

Simović ne može ‘spasiti’ DPS: Nemanja Vuković
Simović ne može ‘spasiti’ DPS: Nemanja Vukovićfoto: Privatna arhiva

Ističe da je sigurno da će DPS, “kako prevodi kandidata za gradonačelnika iz drugog grada, tako pokušati prevesti i birače”.

“To je samo još jedan razlog za reviziju biračkog spiska i izbornih zakona, a što je, kao važan zadatak Skupštine, najavio i njen predsjednik”, zaključuje Vuković.

I predsjednik Nove srpske demokratije u Nikšiću Janko Milatović, smatra da Simović nikakvo dobro ne može donijeti ni Nikšiću ni DPS-u.

“On je svoju stručnost pokazao na tri polja. Prvo polje je ministar poljoprivrede gdje nijednom čovjeku koji se bavi poljoprivredom nije dao kredit, ukoliko nema člansku kartu DPS-a. Umjesto da Crna Gora bude izvoznik poljoprivrednih proizvoda, sa ovako velikog terena a sa malim brojem stanovnika, ona je postala jedan od najvećih uvoznika u regionu. Simović je bio potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i državni dug je u vrijeme njegovog mandata narastao na 95 odsto”.

Nikakvo dobro ne može donijeti ni Nikšiću, ni DPS-u: Janko Milatović
Nikakvo dobro ne može donijeti ni Nikšiću, ni DPS-u: Janko Milatovićfoto: Svetlana Mandić

Treće polje, prema riječima Milatovića, na kom se Simović nije dokazao je njegovo rukovođenje NKT.

Predsjednica OO URA Tatjana Đurišić Bečanović kazala je da “konačno u Nikšić stiže slamka spasa za DPS u vidu novog gradonačelnika”. “Prijetili su depeesovci da će poslati svoje najbolje kadrove, pa poslaše Milutina Simovića. Gre’ota je, jer boljega zaista i nemaju. On treba da popravi štetu koju su lokalnom DPS-u nanijeli vrsni kadrovi poput Grbovića i Mitrovića. Imenovanje Simovića, po njihovom genijalnom predizbornom konceptu, treba da zastraši lokalnu opoziciju i prikrije totalno rasulo DPS-a. Predlažemo da u okviru predizbornih aktivnosti obnove svoju kadrovsku istoriju u Nikšiću, jer njihove kadrovske lakrdije zabavljaju građane i građanke već godinama. Nikšićani i Nikšićanke već znaju recept - velika izlaznost i svako svoju sudbinu u svoje ruke, a ne da svoj glas proda DPS operativcima, koji uspješno operišu jedino zdrav razum i ljudsko dostojanstvo”.

Ona je kazala da DPS mora da se pomiri s činjenicom da su “Nikšić izgubili još 2012. i da im niko nije ni zaboravio ni oprostio Draga Đurovića”.

Njihov (DPS) najveći problem oduvijek je u sferi vrednovanja, a njihovi najbolji kadrovi uvijek su za građane najgora rješenja. Razlećeće se novi gradonačelnik da promoviše vrijednosti svoje olinjale partije, a svi znamo kako to izgleda - teška zloupotreba gradske kase za kupovinu glasova. Ali, neka se zabave još ovaj - posljednji put. Kakva im je slamčica, takav će im biti i spas”, poručila je predsjednica opštinskog odbora GP URA Tatjana Đurišić Bečanović

Milatović: Ovo je kraj Simovićeve političke karijere

Mislim da je Simović, iako misli da je unaprijeđen, poslat po kazni u Nikšić i da je gospodar sudbina Milo Đukanović vjerovatno digao ruke od njega, ocijenio je Janko Milatović.

On je istakao da će DPS na lokalnim izborima doživjeti još ubjedljiviji poraz u odnosu na parlamentarne izbore.

“Mislim da je ovo kraj političke karijere Milutina Simovića, kao i da je svakom zdravorazumskom čovjeku jasno da DPS ne može više biti u Crnoj Gori na vlasti, pa prema tome ni u Nikšiću”.

Bonus video: