Vučinić: Nastavićemo borbu za prava radnika

Najmlađi poslanik u Skupštini, Maksim Vučinić, kazao je da se promjenom vlasti stvaraju uslovi da pomognu i zaposlenima u trgovini, ugostiteljstvu...

8131 pregleda 241 reakcija 35 komentar(a)
Vjerovali smo u pobjedu i bili smo spremni na žrtvu: Maksim Vučinić, Foto: Privatna arhiva
Vjerovali smo u pobjedu i bili smo spremni na žrtvu: Maksim Vučinić, Foto: Privatna arhiva

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić ocijenio je da će se kao partija vlasti truditi da sindikatima budu partner i saveznik na ostvarivanju radničkih prava.

Najmlađi poslanik novog saziva parlamenta i sin osnivača partije, pokojnog Janka Vučinića, kazao je da 27. mjesto na listi koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koje je zauzimao, nije mnogo obećavalo, ali da su ipak vjerovali u pobjedu i bili spremni na žrtvu.

“Iako nismo dobili mjesto koje nam pripada, a to se našom požrtvovanošću i skromnošću pokazalo i poslije izbora, uspjeli smo da sačuvamo kontinuitet i partiju koja ima časnu prošlost i svijetlu budućnost”, kazao je Vučinić u intervjuu “Vijestima”.

Da li će Radnička partija u narednom periodu biti agilnija u zaštiti prava radnika i na koji način?

Što se tiče agilnosti, mogu reći da je u svim vremenima od osnivanja Radničke partije bila na zavidnom nivou. Izdvojio bih niz zakona koji su predlagani od strane osnivača Radničke partije koji i danas koriste radnicima metalskog sektora, kao i njihovim porodicama. O značaju tih zakona za radnike možda najbolje govori činjenica da ih zovu Jankovi zakoni. Danas poslije krupnih političkih promjena u Crnoj Gori, Radnička partija je uspjela ne samo da sačuva svoj parlamentarni status već i da postane dio vladajuće većine. To nam je umnogome olakašalo poziciju i omogućilo veći uticaj na donošenje važnih odluka u državi.

Slijedeći svoje ideološko opredjeljenje kao partija izvorne ljevice trudićemo se da svim radnicima olakšamo i poboljšamo uslove rada. Partija koja je veteran borbe za prava radnika industrije, metalskog sektora, rudarstva, do sada nije imala priliku da pomogne radnicima trgovinskog, ugostiteljskog sektora i sektora uslužnih djelatnosti, prevashodno zbog sindikalne neorganizovanosti tih radnika. Sada kad se situacija u državi promijenila, stvorila se povoljna klima za njihovu organizaciju sindikata. Na taj način problemi tih radnika biće vidljiviji i u isto vrijeme nama dostupniji. Kao partija vlasti turdićemo se da sindikatima budemo partner i saveznik na ostvarivanju radničkih prava.

Kako je došlo do toga da preuzmete partiju i postanete poslanik?

Vanredna skupština Radničke partije 1. decembra prošle godine me je izabrala za predsjednika partije. Od toga dana počinje neprekidna borba za opstanak partije. Vrh partije se odlučio za beskompromisnu borbu za mjesto koje je Radnička partija imala dok je vodio njen osnivač. Čitava situacija u državi nije omogućavala mnogo izbora, imali smo turbulentnu godinu taman onda kada je trebalo da jačamo i širimo infrastrukturu.

Litije kao neviđen fenomen i smjena vlasti kao viši cilj opredijelili su nas za koaliciju Za budućnost Crne Gore. Sam sam se zalagao ne za svoj mandat, nego za mandat Radničke partije. I pored spremnosti da i mi predložimo afirmisanu i nestranačku ličnost to nije poboljšavalo našu poziciju. Složićete se, 27. mjesto na lisiti nije mnogo obećavalo. Ipak vjerovali smo u pobjedu i bili smo spremni na žrtvu. Iako nismo dobili mjesto koje nam pripada, a to se našom požrtvovanošću i skromnošću pokazalo i poslije izbora, uspjeli smo da sačuvamo kontinuitet i partiju koja ima časnu prošlost i svijetlu budućnost.

Da li očekujete jačanje kontrolne uloge parlamenta u novom sazivu?

Da, stanje stvari je takvo da ćemo konačno imati parlament koji kontroliše Vladu, a ne obratno, i to je pozitivno.

Uzor mu otac, cijeni kolege koje stoje iza izgovorene riječi

Ko su Vam, kao najmlađem poslaniku, uzori od kolega?

Otac kao lični i profesionalni uzor, s obzirom da sam druga generacija inženjera u porodici, takođe i njegov angažman u parlamentu. Cijenim sve kolege koje stoje iza svoje izgovorene riječi i obećanja.

Bonus video: