Darmanović: Broj stranih boraca se značajno smanjuje i to je pozitivan trend

Darmanović učestvovao na sastanku na visokom nivou u okviru Akaba procesa, posvećenom Balkanu u Tirani
0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 04.06.2018. 12:32h

Crna Gora će u okviru koalicije za borbu protiv Islamske države, ali i u svojstvu članice NATO, nastaviti da daje svoj puni doprinos jačanju sigurnosti i borbi protiv svih prijetnji evropskoj i evroatlanstskoj viziji jedinstva i razvoja, saopštio je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

"Do sada ostvareni rezultati su ohrabrujući, a zajednički napori međunarodne zajednice su više nego efikasni. Broj stranih boraca se značajno smanjuje i to je pozitivan trend“, kazao je Darmanović koji je danas učestvovao u Tirani na sastanku na visokom nivou u okviru Akaba procesa, posvećenom Balkanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) tokom tematskih diskusija razmotreni su postignuti rezultati u periodu od prvog sastanka koji se odnosio na Balkan, a koji je održan 2016. godine.

"Darmanović je zahvalio kralju Jordana na pokretanju Akaba procesa, istakavši da aktivnosti u okviru ove platforme značajno doprinose ukupnim naporima međunarodne zajednice na globalnom nivou u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma. Ocijenio je važnim to što i Balkan aktivno doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i odgovoru na aktuelne prijetnje i izazove", navodi se u saopštenju MVP.

Dodaje se da je na današnjem sastanku još jednom ukazano na značaj Akaba procesa kao platforme za jačanje bezbjednosne i vojne saradnje, koordinacije i razmjene znanja i iskustava regionalnih i međunarodnih aktera u borbi protiv terorizma i prijetnji po globalnu bezbjednost.

"Šef crnogorske diplomatije je danas u Tirani, na marginama sastanka u okviru Akaba procesa, imao i odvojeni susret sa jordanskim princem Gazi Bin Muhamedom", zaključuje se u saopštenju MVP.

Bonus video: