POTVRDIO DA ĆE NOVA GLASATI ZA NOVU VLADU

Mandić: Čudno da se 15 dana pred izbor ne zna ko su sve članovi novog kabineta

"Za nas je konačno rušenje režima Mila Đukanovića važnije od svega, pa i od odnosa koji je mandatar pokazao ne samo prema Demokratskom frontu i NSD, nego, usudio bih se reći, i prema drugim strankama koje čine novu vlast

47735 pregleda 882 reakcija 95 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković

Poslanici Nove srpske demokratija (NSD) glasaće u Skupštini za novu crnogorsku vladu, kazao je lider te stranke Andrija Mandić, navodeći da je čudno da se 15 dana pred izbor ne zna ko su sve članovi novog kabineta.

Mandić je kazao da su iz NSD-a više puta ponovili da će glasati za novu vladu jer su se oni a ne neki drugi godinama borili za smjenu višedecenijske vlasti zbog čega je prirodno da ona glasovima poslanika NSD-a u Skupštini Crne Gore bude oborena.

"Međutim, u ovom trenutku imamo jednu čudnu situaciju, da petnaest dana pred izbor nove vlade ne znamo još ko su sve članovi novog kabineta", rekao je Mandić u intervjuu agenciji Mina.

On je kazao da vjeruje da će ubrzo saznati ko su kandidati za ministre policije i odbrane, a ko za potpredsjednika, kako bi izjašnjavanje njihovih stranačkih organa obuhvatilo kompletan sastav Vlade mandatara Krivokapića.

"Ali, za nas je konačno rušenje režima Mila Đukanovića važnije od svega, pa i od odnosa koji je mandatar pokazao ne samo prema Demokratskom frontu i NSD, nego, usudio bih se reći, i prema drugim strankama koje čine novu vlast", naveo je Mandić.

"Veliko narodno očekivanje od vladajućih stranaka i nove Vlade"

On je rekao da su predstavnici NSD-a saopštili niz primjedbi na način i metode kako je sastavljana vlada i da su se posebno bavili iznenadnim promjenama principa vezanih za njene unutrašnje ustrojstvo, ali da je to sve iza njih i sada im predstoji da se odradi konkretan posao što je jedino važno.

Mandić je kazao da je veliko narodno očekivanje od vladajućih stranaka i nove Vlade, posebno vezano sa poboljšanje kvaliteta života, suočavanja sa prošlošću i vraćanje osjećaja pravde i pravičnosti koji je zagubljen u vremenu vlasti autokratskog režima Mila Đukanovića.

"Zato ćemo sačekati i sve vidjeti uskoro, a Vlada će vrlo brzo pokazati na koji način će ona raditi svoj posao. Mi očekujemo da to bude najbolje i u interesu svih građana Crne Gore", naveo je Mandić.

Prema njegovim riječima, iz NSD-a nijesu upućivali neutemeljene kritike, nego su konstantno saopštavali predloge.

Mandić je upitao kome smeta ako oni koji su godinama bili na prvoj liniji borbe protiv diktature žele da od svoje Vlade dobiju odgovore na ona pitanja koja su ranije postavljali Đukanovićevoj vlasti.

On je upitao zašto bi nekome smetalo da čuje kada će i do kojeg datuma biti suspendovan Zakon o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa narodnim zahtjevima sa litija.

Mandić je upitao zašto bi nekom smetalo da čuje kada će i do kojeg datuma nova Vlada biti osposobljena, zakonodavno, organizaciono i kadrovski da krene u borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i protiv organizovanog kršenja izbornog prava.

"Zašto bi nekom smetalo da se čuje kada će i kojeg datuma biti u potpunosti sređen birački spisak, da li će nova Vlada predložiti Skupštini zakon o lustraciji, a ako hoće, do kojeg datuma", upitao je Mandić.

On je rekao i zašto bi nekom smetalo da čuje da li će nova Vlada izvršiti otvaranje tajnih policijskih dosijea koji su vođeni protiv čestitih građana ove zemlje, ako hoće, do kojeg datuma.

"Zašto bi nekome smetalo da čuje da li će Vlada vratiti stečena prava majkama sa troje i više djece, a ako hoće, do kojeg datuma, do kada će i do kojeg datuma Vlada pripremiti spisak sudija, državnih tužilaca, državnih funkcionera i svih onih drugih iz Sistema, koji su novcem građana Crne Gore rešavali vlastita stambena pitanja", naveo je Mandić.

On je upitao zašto bi nekome smetalo da čuje da li će se popis stanovništa sprovesti na proljeće, kada je i planiran i po metodologiji kojom je rađen i prethodni….

"Mnogo toga se nalazi pred novom vladom, kao i pred parlamentarnom većinom koja će pažljivo pratiti kojom brzinom i na koji način se realizuju proklamovani ciljevi", kazao je Mandić.

"Smiješno da neko brani SPC od NSD-a"

On je poručio da će za NSD od posebne važnosti biti rad na ispravljanju nepravde prema srpskom narodu.

"Njegov položaj, stanje u prosveti i kulturi, odakle su dolazili neki od glavnih napada na naše nacionalno i duhovno biće, proporcionalnu nacionalnu zastupljenost u organima drzavne uprave, vojsci, policiji", kazao je Mandić.

Govoreći o odnosu NSD sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kao i nesporazumima lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevićev sa nekim sveštenicima, Mandić je odgovorio da djeluje smiješno da danas u Crnoj Gori neko brani SPC od NSD-a.

On je kazao da je NSD, kao stranka srpskog naroda, organski, neodvojivi dio SPC i neko ko je, ne samo prošle godine nego i od svog osnivanja, bila na prvoj liniji odbrane SPC od njenih mnogobrojnih neprijatelja.

"Dakle, nama je kao i svim drugim pravoslavnim hrišćanima potrebna Crkva, kao što je Crkvi potrebna najjača vladajuća stranka koja direktno utiče na zakonodavstvo i ukupni društveni ambijent zemlje u kojoj funkcioniše i djeluje SPC", kazao je Mandić.

On je rekao da je Medojević, jedan od najdarovitijih i najsposobnijih ljudi i da je dao ogroman doprinos na obaranju autokratskog režima Mila Đukanovića.

"Dakle, jedan od onih politicara koji su presudno uticali da bi danas bili u situaciji da uopšte razmišljamo o mogućnosti stvaranja jednog pristojnog društva", kazao je Mandić.

On je rekao da je Medojević zbog odbrane imovine, časti i dostojanstva SPC dopao i u zatvor, a u parlamentu i na drugim mjestima, kao nacionalni Crnogorac, izgovorio neke od najljepših pohvala za Crkvu, mitropolita Amfilohija i patrijarha srpskog Irineja.

Mandić je kazao da su Medojević, njegova porodica, stranka koju vodi, aktivno učestvovali na veličanstvenim litijama i da su zbog toga bili predmet najgnusnijh napada ostrašćenih režimskih jurišnika.

"NSD i ja lično, uvijek ćemo cijeniti i poštovati svoje saveznike i saborce, posebno one sa kojima smo stajali u prvim redovima Demokratskog fronta, jer smo sa njima bili zajedno hapšeni, prebijani, gutali suzavac i trpjeli teror odlazećeg režima", poručio je Mandić.

On je rekao da su PZP i NSD različite političke organizacije i da zato njihovi stavovi i ocjene znaju da budu dijametralno suprotni.

"Međutim, i kada se ne slažemo, hoćemo i zelimo da se poštujemo jer nas na zajednički rad upućuje ne samo prošlost nego i budućnost. A prvi zajednički posao koji treba uskoro da uradimo je izbor nove Vlade Crne Gore", poručio je Mandić.

"SPC najznačajnija institucija, uz podršku svih to će i ostati"

Na pitanje kako vidi buduće djelovanje SPC, Mandić, koji je prisustvovao sahrani partijarha Irineja, rekao je da je SPC "najznačajnija institucija, i da će ona uz podršku svih to i ostati, i pored svih ovih teških gubitaka koje je pretrpjela.

Mandić je kazao da je Irinej bio veliki čovjek, neko ko je mirio i okupljao svoj narod, borac za vjeru i slogu.

"Bila je čast poznavati ga lično, a on je znao da nas posavjetuje i da blagoslovi u nekim ključnim trenucima za sudbinu našeg naroda i Crkve u Crnoj Gori. To su ljudi, kakav je bio i naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije, koji su ostavili neizbrisive tragove u životu i duši naroda, obavezujući nas da idemo njihovim putem i da ispunimo njihove amanete", rekao je Mandić.

Preporučujemo za Vas