VDT odgovorio UP: Policija dužna da prekine javna okupljanja koja nisu prijavljena

"Državni tužilac odgovoran je za rad u predmetu u kom postupa i nezavistan u svom radu i donošenju odluke. Pored navedenog, ukazujemo da je zakonom definisana stvarna i mjesna nadležnost državnih tužilaštava", pojašnjavaju oni

9500 pregleda 5 komentar(a)
VDT, Foto: Boris Pejović
VDT, Foto: Boris Pejović

Državno tužilaštvo ni malo ne raduje činjenica da zakonom propisane nadležnosti državnih organa treba da objašnjava ne samo građanima i drugim organizacijama, već upravo i državnim organima koji su dužni da te propise u praksi sprovode, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT).

Uprava policije (UP) juče je optužila VDT da su potpuno obesmislili njhov rad odbacivanjem krivičnih prijava.

"Radi informisanja javnosti, ali i zbog potrebe podsjećanja državnih institucija, napominjemo da je Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama jasno definisano da je organizator dužan da pisanu prijavu za održavanje javnog okupljanja podnese policiji, najkasnije pet dana prije njegovog održavanja, a da su policijski službenici ti koji su ovlašćeni da prekinu javna okupljanja čije održavanje nije prijavljeno ili nije dozvoljeno", navodi se u saopštenju VDT-a.

Oni su kazali da je istim zakonom precizirano, da su policijski službenici ovlašćeni da prekinu javna okupljanja ako postoji ugrožavanje zdravlja, prava drugih lica ili ako nastupi opasnost po život i zdravlje učesnika javnog okupljanja ili drugih lica.

"Sve su to, između ostalog, zakonom definisane nadležnosti policijskih službenika. S druge strane, kao osnovno pravo i dužnost državnog tužioca, definisano zakonom, jeste gonjenje učinilaca krivičnih djela. Državni tužilac odgovoran je za rad u predmetu u kom postupa i nezavistan u svom radu i donošenju odluke. Pored navedenog, ukazujemo da je zakonom definisana stvarna i mjesna nadležnost državnih tužilaštava", pojašnjavaju oni.

Oni napominju da podnosioci krivičnih prijava, ukoliko nijesu zadovoljni odlukom kojom se određena krivična prijava odbacuje, mogu da podnesu pritužbu neposredno višem državnom tužilaštvu, kojom se zahtijeva preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

"Ne želimo da vjerujemo da su sve učestaliji pokušaji prebacivanja odgovornosti na adresu Državnog tužilaštva odraz želje za pozicioniranjem u aktuelnoj društvenopolitičkoj situaciji. Za Državno tužilaštvo, kao što bi trebalo da bude i za sve državne institucije, jedina mjera postupanja jesu Ustav i zakonski propisi . Tako je bilo, tako će i biti, u svakom društvenopolitičkom ambijentu", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: