Popa: Rodno nasilje pogoršano pandemijom koronavirusa

"Zato ohrabrujem sve relevantne institucije, političke i društvene aktere u Crnoj Gori da učine ono što je do njih da omoguće ženama u ovoj zemlji da vode bezbjednije, zdravije i prosperitetnije živote, uz jednake mogućnosti za političko učešće i liderstvo. Evropska unija će biti tu da pomogne i da predvodi sopstvenim primjerom " istakla je Popa

2490 pregleda 0 komentar(a)
Popa, Foto: EU
Popa, Foto: EU

Rodno zasnovano nasilje predstavlja najzastupljaniji vid povrede ljudskih prava u Crnoj Gori, a od izbijanja pandemije koronavirusa svjedočili smo porastu broja prijavljenih slučajeva porodičnog nasilja od 27 odsto , upozorila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa povodom Međunarodnog danaborbe protiv nasilja nad ženama.

Žrtvama porodičnog nasilja je, prema njenim riječima, potrebna podrška danas više nego ikada.

"Za Crnu Goru obezbijediti punu sigurnost, ravnopravnost i pravdu za žene predstavljalo bi ubjedljivo svjedočanstvo istinske posvećenosti društva evropskim vrijednostima. Zato ohrabrujem sve relevantne institucije, političke i društvene aktere u Crnoj Gori da učine ono što je do njih da omoguće ženama u ovoj zemlji da vode bezbjednije, zdravije i prosperitetnije živote, uz jednake mogućnosti za političko učešće i liderstvo. Evropska unija će biti tu da pomogne i da predvodi sopstvenim primjerom " istakla je Popa.

Rodno zasnovano nasilje je, kako je kazala, iz sijenke dodatno pogoršano usljed krize izazvane koronavirusom.

"Nije pošteđena nijedna zemlja, bogata ili siromašna, velika ili mala. Kao Evropljani ne smijemo ostati nijemi na činjenicu da je jedna od tri žena širom svijeta doživjela fizičko i/ili seksualno nasilje " ističe Popa.

Evropska unija, kako je najavila, pokreće ambiciozan plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena širom svijeta, kroz inicijativu nazvanu Akcioni plan za rodnu ravnopravnost III.

" Ovaj plan će dovesti do našeg većeg angažmana i podrške za širok spektar aktivnosti usmjerenih na sprečavanje rodno zasnovanog nasilja i stvaranje jednakih društvenih, ekonomskih i političkih mogućnosti za djevojčice i žene širom svijeta. Moj tim i ja smo snažno posvećeni da budemo dio globalne misije EU za rodno ravnopravan svijet i nećemo štedjeti truda da pomognemo ženama i djevojčicama u Crnoj Gori ", rekla je Popa.

U društvima koja tolerišu nasilje i ne kažnjavaju počinioce i okrivljuju žrtve žene se rjeđe odlučuju da o tome govore.

"Da bismo prekinuli ovu kulturu ćutanja i okrivljivanja žrtvi, potreban nam je snažniji odgovor vlada, policije i pravosuđa. Endemska priroda rodno zasnovanog nasilja prema ženama i djevojčicama ukorijenjena je u strukturnoj rodnoj neravnopravnosti i diskriminaciji. Svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama su međusobno povezani i imaju zajedničke izvorne uzroke ", ističe Popa.

Delegacija EU će tri dana biti osvijetljena narandžastim svijetlom, počevši od 25. novembra u znak solidarnosti sa žrtvama porodičnog nasilja.

"Pozvali i smo nacionalne institucije da nam se pridruže u ovoj inicijativi. Potrebno je da radimo zajedno da bismo spriječili bilo kakvo nazadovanje, usljed pandemije koronavirusa, kako u pogledu teško stečenog napretka u afirmaciji rodne ravnopravnosi, tako i u oblasti osnaživanja žena. Potreban nam je narandžasti talas, ne samo 25. novembra, već svakoga dana. Ne treba tražiti bolje vrijeme od sadašnjeg da radimo zajedno i osvijetlimo ovu pandemiju iz sijenke " poručila je Popa.

Bonus video: