"u roku od 90 dana od objavljivanja konačnih rezultata"

ASK: Politički subjekti koji su učestvovali na izborima da zatvore žiro račun za kampanju i obavijeste nas

“Državna izborna komisija je 14. septembra utvrdila konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini. Opštinske izborne komisije su utvrdile konačne rezultate izbora za odbornike: 3. septembra za Skupština Opštine (SO) Budva i SO Gusinje, 8. septembra za SO Andrijevica i SO Tivat, i 9. septembra za SO Kotor”

3598 pregleda 1 komentar(a)
ASK, Foto: Screenshot
ASK, Foto: Screenshot

Politički subjekti, koji su učestvovali na lokalnim i parlamentarnim izborima, dužni su da u roku od 90 dana od objavljivanja konačnih rezultata zatvore poseban žiro račun za izbornu kampanju i o tome obavijeste Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su naveli da politčki subjekti, od dana zatvaranja žiro računa, imaju rok od tri dana da ih o tome obavijeste i dostave dokaz o zatvaranju.

Iz Agencije su podsjetili da je Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisana obaveza za političke subjekte da u roku od 90 dana od objavljivanja konačnih rezultata zatvore poseban žiro račun za izbornu kampanju.

“Državna izborna komisija je 14. septembra utvrdila konačne rezultate izbora za poslanike u Skupštini. Opštinske izborne komisije su utvrdile konačne rezultate izbora za odbornike: 3. septembra za Skupština Opštine (SO) Budva i SO Gusinje, 8. septembra za SO Andrijevica i SO Tivat, i 9. septembra za SO Kotor”, dodaje se u saopštenju.

Agencija je podsjetila političke subjekte kojima je zbog nedostavljanja izvještaja o prikupljenim i utrošenim sredstvima u izbornoj kampanji izrekla mjeru obustave prenosa budžetskih sredstava, da taj izvještaj dostave do roka predviđenog za zatvaranje posebnog žiro računa.

“U slučaju neispunjavanja te obaveze, Agencija će u skladu sa zakonom izreći mjeru potpunog gubitka budžetskih sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje”, naveli su iz ASK-a.

Preporučujemo za Vas