"nakon lošeg izbornog rezultata"

URA: DPS kažnjava stanovnike durmitorskog područja, žičaru sele u Kolašin

“To je urađeno na način što je jedini top za vještačko osnježavanje odnijet sa Durmitora, a radnicima na skijalištu nijesu isplaćivane plate mjesecima, iako su oni sami odradili kompletan remont žičare i ona je, prema riječima revizora sa Mašinskog fakulteta iz Beograda, spremna za zimsku sezonu”, navodi se u saopštenju

12384 pregleda 46 reakcija 33 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS), nakon lošeg izbornog rezultata, odlučila je da kazni stanovnike durmitorskog područja i da žičaru, namijenjenu za skijalište Savin kuk, preseli u skijaški centar Kolašin 1600, kazali su iz Građanskog pokreta (GP) URA.

Iz URA-e su rekli da se radi o klasičnoj odmazdi.

“Nakon lošeg izbornog rezultata, koalicija oko DPS-a je odlučila da kazni stanovnike durmitorskog područja i da žičaru, namijenjenu za skijalište Savin kuk, koja je od 2015. godine skladištena u Podgorici, preseli u skijaški centar Kolašin 1600”, naveli su iz te partije.

Iz URA-e su kazali da se u realizaciju tog projekta krenulo prije par dana. “To je urađeno na način što je jedini top za vještačko osnježavanje odnijet sa Durmitora, a radnicima na skijalištu nijesu isplaćivane plate mjesecima, iako su oni sami odradili kompletan remont žičare i ona je, prema riječima revizora sa Mašinskog fakulteta iz Beograda, spremna za zimsku sezonu”, navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su podsjetili da su kapitalne investicije u sjever države počele još 2015. godine i da su tada obećana ogromna novčana sredstva za razvoj Žabljaka.

Iz te partije su rekli da se nakon izbora 2016. godine krenulo u realizaciju tih projekata, ali je, kako su kazali, dinamika rada bila na najnižem mogućem nivou.

Kako su naveli iz URA-e, od 2015. do ove godine, neposredno pored skijališta Savin kuk izgrađena je vještačka akumulacija u vrijednosti od 2,5 miliona eura.

“Počelo se sa pripremom prilaznih puteva i završena je eksproprijacija zemljišta radi širenja tih puteva. Kupljene su i nove mašine za pripremu staza i tehnika za kontrolu ski pasova. Te investicije su budžet Crne Gore koštale dodatnih nekoliko miliona eura. Međutim, kapitalni projekat izgradnje nove žičare držan je pod velom tajnosti”, kazali su iz URA-e.

Prema njihovim riječima, bivša vlast se “branila tezom” da UNESCO usporava radove, jer ne dozvoljava širenje kapaciteta skijališta na Durmitoru.

Građani, kako su kazali iz URA-e, nijesu ni tražili širenje, već rekonstrukciju žičare stare 30 godina i za te namjene je i kupljena žičara u vrijednosti od 12,5 miliona eura.

“Prethodna vladajuća većina i Skijališta Crne Gore su, po ko zna koji put, izigrali Žabljačane i Žabljačanke, odlukom da nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta Savin kuk nakon preprojektovanja iskoriste za spajanje ski centara u izgradnji Žarski i Cmiljača”, naveli su iz URA-e.

Oni su istakli da razloga za investiciju u skijalište Savin kuk ima mnogo.

Kako su naveli iz URA-e, ski centar Durmitor se u potpunosti nalazi na državnom vlasništvu i nema potrebe da se radi eksproprijacija zemljišta, kao što je to bio slučaj sa skijalištem Štulac kraj Žabljaka.

Durmitor je, kako su dodali, jedino skijalište u Crnoj Gori čijih se dvije trećine staza nalazi iznad 1,7 hiljada metara nadmorske visine.

“To je standard koji se širom svijeta preporučuje. Takođe, to je i jedino skijalište u Crnoj Gori koje u blizini ima jezero za vještačko osnježavanje i jedino koje je, zahvaljujući prirodnom položaju, temperaturi i vazduhu prošle godine vještački proizvodilo snijeg”, navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su kazali da bi samo te činjenice za svaku odgovornu vlast bile dovoljne za ulaganja u to područje.

Iz te partije poručili su da će nova vlast, nakon formiranja vlade, preuzeti odgovornost i riješiti sporno pitanje.

“Radi se o budućnosti Žabljaka i radnika na skijalištu. Naša je dužnost da sačuvamo žilu kucavicu žabljačkog turizma i interese građana”, zaključili su iz URA-e.

Preporučujemo za Vas