Osudili ga zbog partije koje nema

ASK je pokrenula postupak protiv Pavićevića jer nije dostavio Odluku o visini članarine za 2016. iako on nije lider partije od 2006.
961 pregleda 15 komentar(a)
Krsto Pavićević, Foto: Savo Prelević
Krsto Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2018. 20:39h

Ministarstvo javne uprave donijelo je krajem prošle godine rješenje o brisanju Građanske partije (GP) iz registra političkih stranaka nakon što je Krsto Pavićević pokušavao godinama da institucijama dokaže da od oktobra 2006. više nije predsjednik, niti da ima šta sa tom praktično odavno nepostojećom strankom.

Na kraju je Pavićeviću, godinama zapošljenom u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, blokiran i žiro-račun zbog odluke Prekršajnog suda da plati 100 eura kazne plus 20 eura sudskih troškova jer Agenciji za antikorupciju, koja je i pokrenula postupak, nije dostavio Odluku o visini članarine za 2016.

Pavićević kaže da je prethodno u Prekršajnom sudu vođeno osam postupaka protiv njega jer je navodno odgovorno lice u GP i da je u svim slučajevima oslobođen krivice ili da su predmeti zastarjeli. U ovom posljednjem slučaju sutkinja Milanka Kaluđerović je presudila da je Pavićević kriv. U presudi se, između ostalog, navodi da se Pavićević nije odazvao pozivu suda, da u spisima suda ima dovoljno materijalnih dokaza i da je donijela odluku da se postupak vodi bez saslušanja okrivljenih i Građanske partije.

Poziv je, kaže Pavićević, navodno dostavljen na adresu Bokeška 6 na kojoj GP nije od kraja 2006. Tada je koristila taj prostor na osnovu parlamentarnog statusa.

„Dakle, osuđujuća presuda je donijeta na osnovu lažne potvrde dostavljača suda i uprkos tome što je isti sud u prethodnih osam slučajeva donio oslobađajuće presude ili zbog zastare“, kaže Pavićević. Sutkinjia je prilikom izricanja presude imala u vidu da Pavičević ranije nije prekršajno kažnjavan, njegovo materijalno stanje i slično, pa je „sa gledišta preventivne prevencije“, kako se navodi u presudi, umanjila iznos kazne na 100 eura, iako je kazna za fizičko lice u ovom slučaju od 500 do 2000 eura, dok je GP kaznila sa 500 eura.

Pavićević kaže da čitava priča počinje 2012. na osnovu prijave Državne izborne komisije (DIK). Tada je obratio DIK-u u januaru 2013. da povuče dvije prekršajne prijave protiv njega sa zahtjevom da se izbriše njegovo ime kao odgovornog lica u GP. Tada je DIK dostavio zapisnik sa sjednice Glavnog odbora GP od 6. oktobra 2006. na kojoj je konstatovana njegova ostavka i odštapmane stranice sa tekstovima iz dnevne štampe sa te sjednice.

Istovremeno se obratio i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvu javne uprave da se iz registra briše kao odgovorno lice u GP sa istim dokazima.

U međuvremenu, DIK i kasnije Agencija za antikorupciju su uredno prekršajno gonili Pavićevića. U jednom od osam prethodno oslobađajućih postupaka, sudija Prekršajniog suda Stojanka Ostojić konstatuje da se na adresu na kojoj se vodi GP nije moguće uručiti poziv, da se Pavićević pojavio na sudu, da je dostavio dokaze o tome da je podnio ostavku na mjesto predsjednika partija i da u vrijeme izvršenja prekršaja nije bio predsjednik te stranke.

Pavićević se polovinom 2016. ponovo obratio MUP-u sa zahtjevom da se iz registra izbriše Građanska partija jer nije izlazila na izbore od maja 2010, što je maksimalan rok propisan zakonom za brisanje neke stranke, dodajući da duži period nijesu birani ni organi partije. Pavićević se kasnije obraćao i Ministarstvu javne uprave jer je registar političkih partija nakon izbora nove Vlade 2016. iz MUP-a izmješten u taj resor.

„Na kraju, ministarstvo je donijeo rješenje o brisanju GP, a koliko znam u Prekršajnom sudu se vodi još jedan postupak protiv mene“, kazao je Pavićević.

Bonus video: