Pisonero: Potreban napredak u reformi pravosuđa, a ne nazadovanje

Ona je agenciji MINA kazala da su u EK upoznati sa jučerašnjom odlukom Sudskog savjeta da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića na tu poziciju, osmi put za redom

14200 pregleda 59 reakcija 11 komentar(a)
Pisonero, Foto: BETAPHOTO
Pisonero, Foto: BETAPHOTO

Crna Gora, da bi napredovala na putu ka Evropskoj uniji (EU), treba da ostvari dalji napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa, kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlje 23, poručila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandez.

Ona je agenciji MINA kazala da su u EK upoznati sa jučerašnjom odlukom Sudskog savjeta da ponovo imenuje predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića na tu poziciju, osmi put za redom.

Pisonero Hernandez je podsjetila da je u Izvještaju EK o Crnoj Gori za ovu godinu naglašeno da su odluke Sudskog savjeta o ponovnom izboru predsjednika sudova na najmanje treći mandat već izazvale zabrinutost u pogledu načina na koji Savjet tumači slovo i duh ustavnog i zakonodavnog okvira.

Takve odluke, dodala je ona, takođe nijesu u skladu sa preporukama GRECO-a o nezavisnosti pravosuđa, čije se ispunjavanje očekuje od Crne Gore.

„Da bi napredovala dalje na svom putu ka EU, Crna Gora treba da ostvari dalji napredak u reformama u oblasti vladavine prava, uključujući i napredak, a ne nazadovanje u sprovođenju reforme pravosuđa, kako bi ispunila privremena mjerila za poglavlje 23“, istakla je Pisonero Hernandez.

Povezani članci

24. Novembar 2020.

I poslije Vučkovića - Vučković

Bonus video: