SNP opet kandidovao Ćorića za DIK

Državna izborna komisija mijenja sastav nakon parlamentarnih izbora, a poziv strankama da predlože svoje kandidate upućen je na prethodnoj sjednici Administrativnog odbora

4015 pregleda 2 komentar(a)
Bio sekretar DIK-a:Milisav Ćorić, Foto: SNP
Bio sekretar DIK-a:Milisav Ćorić, Foto: SNP

Samo Socijalistička narodna partija (SNP) dostavila je Administrativnom odboru Skupštine predlog za člana Državne izborne komisije (DIK), iako je rok do kada bi to partije trebalo da učine 3. decembar.

Državna izborna komisija mijenja sastav nakon parlamentarnih izbora, a poziv strankama da predlože svoje kandidate upućen je na prethodnoj sjednici Administrativnog odbora.

SNP je za članstvo u DIK-u predložila Milisava Ćorića, koji je u prethodna dva saziva DIK-a bio sekretar.

To je pozicija koja pripada opoziciji.

Iz Pokreta za promjene (PzP) saopšteno je “Vijestima” da još traju konsultacije po ovom pitanju, dok se predstavnici drugih partija vlasti i opozicije juče nisu izjasnili ko će biti njihovi kandidati.

Državnu izbornu komisiju čine predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Predsjednika DIK-a imenuje Skupština nakon prethodnog konkursa.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine, a četiri člana, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, imenuju se na predlog skupštinske opozicije.

Za člana stalnog sastava DIK-a imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ili manjinske nacionalne zajednice, koja je na izborima dobila najveći broj glasova.

Jednog člana stalnog sastava DIK-a imenuje Skupština, na predlog radnog tijela Skupštine nadležnog za izbor i imenovanja, nakon javnog konkursa, koji je predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, stručan za pitanja izbornog zakonodavstva.

Partije nisu dostavile predloge ni za ostala skupštinska radna tijela.

Na prethodnoj sjednici Administrativnog odbora usvojen je predlog šefova poslaničkih klubova vladajuće većine da ona imaju po 13, a Komisija za praćenje postupaka privatizacije 14 članova.

Bonus video: