"Opština plaća privatnu agenciju"

Leković: Nepunih osam minuta "moralne podrške" Gvozdenovića, građane Bara koštali oko 500 eura

"Sve "marketinške eskurzije", plaćane su novcem građana Bara"

8862 pregleda 53 reakcija 5 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Nepunih osam minuta pres konferencije odnosno "moralne podrške" koju je Branimir Gvozdenović (bivši potpredsjednik Skupštine Crne Gore) u zgradi Opštine Bar dijelio građanima u aprilu ove godine, koštala je građane Bara nepunih 500 eura, saopštio je danas Momčilo Leković, odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar.

On je dodao da se to vidi na osnovu ugovora između Opštine Bar i privatne agencije koju je Opština angažovala.

"Naime, na osnovu godišnjeg ugovora koji je potpisao i zaključio predsjednik opštine Dušan Raičević, Opština za ove i slične potrebe privatnoj agenciji plaća 484,00 eura na mjesečnom nivou. Ovo potvrđuje naše navode iz aprila mjeseca, kada smo posjetu tadašnjeg potpredsjednika Skupštine Crne Gore okarakterisali kao nepotrebnu "jeftinu predizbornu reklamu", a odnos Opštine Bar kao nepotreban i skupi trošak koji će plaćati građani Bara. Opština Bar umjesto usluga besplatnih medija u mandatu Dušana Raičevića po pravilu za gotovo sva snimanja koristi usluge agencija koje regularno naplaćuju svoje usluge, o čemu svjedoči i ne tako mala godišnja stavka u opštinskom budžetu za medijske usluge i promotivne aktivnosti od ukupno 50.000 eura i to uglavnom za potrebe prvog čovjeka opštine", istakao je Leković.

On je kazao da bez obzira na činjenicu da razumiju postojanje potrebe za modernom medijskom prezentacijom opštinskih funkcionera i same opštine, smatraju da je to u doba pandemije odnosno ekonomskog kraha koji nije zaobišao ni opštinu Bar, pretjerano i da se bez ovih suvišnih troškova itekako moglo.

"Podaci koje ovom prilikom objavljujemo iz kojih se vidi da se na osnovu samo jednog ugovora godišnje potroši skoro 6.000 eura, odnosno podatak da se jednoj lokalnoj televizijskoj kući isplaćuje 13.500 eura, nijesu ništa u poređenju sa klasičnim izbornim marketingom u režiji prvog čovjeka grada. Po ovim podacima, svaki izlazak na teren i svaka posjeta mjesnoj zajednici u periodu maj - avgust koštala je poreske obaveznike. Tako je po jednom računu za snimanje i fotografisanje od maja do jula isplaćeno 445 eura. Za foto i video praćenje za potrebe kabineta i snimanje dronom, prvo u junu 365 eura, da bi za period jun-jul-avgust za istu uslugu fakturisan iznos od dodatnih 945,00 eura", rekao je Leković.

Po njegovim riječima, u jeku izborne kampanje snimao se "svjež asfalt", snimali su se opštinski funkcioneri, ali i predsjednici opštinskih odbora, konkretno Demokratske partije socijalista (DPS).

Raičević i Gvozdenović
Raičević i Gvozdenovićfoto: Demokratska Crna Gora

"Sve te "marketinške eskurzije", kako vidimo plaćane su novcem građana Bara. Tako su građani samo za ove vrste usluga platili skoro 2.000 eura u periodu od nekoliko mjeseci, neposredno pred parlamentarne izbore i to u periodu kada je u našem gradu turizam doživljavao kolaps. Ovom prilikom podsjećamo da se svake godine iz opštinskog budžeta izdvaja oko 300 hiljada eura za potrebe finansiranja lokalnog javnog emitera Radio Bar. Ako već opština ima nezavisno tijelo koje finansira u ovolikom iznosu, zbog čega se po prirodi stvari ne zadovoljava uslugama tog emitera ? Takođe, postavlja se i pitanje zašto je Opština Bar svih ovih godina bez lokalne televizije? Zašto nema video prenosa skupštinskih zasijedanja ako se već jednoj privatnoj televiziji po osnovu ugovora plaća toliki novac?", saopšti je Leković.

On je poručio i da je pandemija koronavirusa dovela do tektonskih poremećaja u ekonomiji Bara.

"Posljedice koje nas očekuju biće dramatične i odraziće se i na sve pore društva. Neprihvatljivo je da se novac građana nemilice troši na samopromociju i izborno reklamiranje, a da se istovremeno Opština i njen predsjednik predstavljaju kao svojevrsne štediše koji vode računa o sredstvima građana Bara", zaključio je Leković.