Medenica: Đukić unizio funkciju predsjednika SO Kolašin, uvrijedio sve građane

"Nedostatak demokratskog kapaciteta, nesposobnost vođenja akademske polemike i, naravno, najvažnije od svega, nedostatak argumenata, Đukić je zamijenio vulgarnim i prizemnim uvredama na ličnoj osnovi..."

3056 pregleda 38 reakcija 12 komentar(a)
Medenica, Foto: Socijaldemokrate
Medenica, Foto: Socijaldemokrate

Svojim nedavnim javnim istupom Milan Đukić, predsjednik Skupštine opštine Kolašin, ne samo da je prvi put od svog postojanja, na najgori mogući način, unizio funkciju predsjednika Skupštine opštine (SO) Kolašin, nego je svojim nedoličnim ponašanjem uvrijedio sve građane Kolašina, saopštio je danas predsjednik Opštinskog odbora (OO) Socijaldemokrata (SD) Kolašin, Nikola Medenica.

"Nedostatak demokratskog kapaciteta, nesposobnost vođenja akademske polemike i, naravno, najvažnije od svega, nedostatak argumenata, Đukić je zamijenio vulgarnim i prizemnim uvredama na ličnoj osnovi, usmjerenim prema predstavniku izvršne vlasti koji je na kulturan način ukazao na nelogičnost zamijenjenih uloga predsjednika lokalnog parlamenta koji već duži vremenski period dovode do opstrukcije rada Opštine (lokalne administracije)", istakao je Medenica.

Prema njegovim riječima, "takav istup je nečuven i neviđen u modernoj politici Crne Gore".

"Da li je ovo odraz dugotrajne političke dezorijentisanosti pojedinca koji ne razumije u potpunosti svoju poziciju, odgovornost i ulogu i koji već dugi vremenski period neuspješno pokušava da postavi sebe na mjesto jedinog autoriteta koji treba da sudi i presuđuje, da sam donosi sve najvažnije odluke, da utvrđuje šta je ispravno, a šta ne. Ili je, možda, u pitanju jednostavno preveliko političko breme koje on nije u stanju da iznese i kojem nije dorastao?", kazao je Medenica.

On tvrdi da je Đukićevo posljednje saopštenje "lišeno svake političke i ljudske pristojnosti i u potunosti dokazuje da on iznosi isključivo svoj lični stav i da za to nema podršku ni najbližih političkih saradnika".

"Ovo u svakom slučaju ne oslobađa predstavnike koalicionih partnera izvršne vlasti u Kolašinu, DPS i Grupu birača, obaveze da se javno i veoma jasno odrede prema neodmjerenim, vulgarnim i skoro uličarskim izjavama osobe koje pokriva jednu od najvažnijih funkcija u lokalnoj vlasti, usmjerenim prema svom kolegi i saradniku. Ostali smo, na žalost, uskraćeni za jasan stav da li se slažu sa konstatacijama koje je iznio predsjednik Skupštine, ili osuđuju ovakve istupe. Da li smatraju da je ovakav način komunikacije mjera i nivo vlasti koju predstavljaju ili je to suprotnost politici na kojoj smo svi zajedno iznijeli jednu od najubjedljivijih izbornih pobjeda u Koašinu?", piše u saopštenju predsjednika OO SD Kolašin.

Ako je ovo ćutanje činjenica, dodao je on, "onda je potpuno jasno da je lokalna vlast u Kolašinu u potpunosti izgubila svoj smisao, da nije u stanju da stane iza svog potpredsjednika a kamoli iza običnog građanina, koji očekuje perspektivu obećanu na poslednjim izborima".

"Ova je perspektiva očigledno ostala podređena sitnim ličnim interesima i zato se predugo ćuti pred ucjenama i zastrašivanjima koje demonstriraju pojedinci poput predsjednika Skupštine u Kolašinu, kojem pozicija služi samo za rješavanje sopstvenih problema. U svakom slučaju ostaje malo vremena da se ove nedoumice razjasne i da se svi zajedno odredimo da li smo posvećeni ostvarenju javnog interesa građana Kolašina, za šta smo se obavezali kandidujući se na izborima, a za šta je potrebno jedinstvo i posvećenost u realizaciji poslova i projekata koji treba da unaprijede sve aspekte društvenog života u Kolašinu. Na drugoj strani su sasvim sigurno lični interesi pojedinaca i njihove samopromocije, kakve u poslednje vrijeme često možemo vidjeti u medijima, a koje kao uzor često imitiraju lokalni politički akteri u pokušaju da sličnim nedoličnim istupanjima unaprijede svoj politički značaj i cijenu kod građana, kao što je to uradio i Milan Đukić", zaključuje Medenica.

Bonus video: